Wpis z mikrobloga

#android #telefony
Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć..., dlaczego tyle jest telefonów na Allegro z fakturą vat-marża? Rozumiem że wtedy całkowicie wyzbywam się gwarancji, a to co zapewnia sprzedawca to bajki wyssane z palca...
Interesuje mnie LG G4 lub Samsung Galaxy S6.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrAnielski: Gwarancja powinna być bez problemu. Tu chodzi o to że telefony pochodzą od osób fizycznych,więc już są sprzedawane bez pełnego vat 23%. Zawsze możesz kupić z pełna FV ,ale jak nie prowadzisz firmy to ci to nie potrzebne
  • Odpowiedz
@kellerman: oki, dzięki ;) Teraz tylko będę zasypywał skrzynki sprzedających wiadomościami. Vat marża to jakby drugi proces sprzedaży (czyli odsprzedanie po zakupie). Jeśli dołączą mi do przesyłki fakturę/paragon z miejsca który został zakupiony to nie widzę późniejszego problemu z gwarancją, będzie realizowana bez problemu.
Teraz tylko wybrać właściwy model telefonu :)
  • Odpowiedz
@MrAnielski: faktura VAT marża jest do dokument sprzedaży wystawiany przez komisy czy np. biura podróży. Podmioty zarabiające właśnie na marży - bardziej się opłaca, gdy prowadząc komis kupujesz głównie od osób fizycznych (nie masz VATu naliczonego).

Gwarancja realizowana byłaby na podstawie oryginalnego dokumentu sprzedaży np. faktury od operatora.
  • Odpowiedz
  • 0
@MrAnielski: W przypadku niezgodności/rękojmi należy dokonać cesji praw, aby móc reklamować u sprzedawcy.

W przypadku gwarancji zależy czy gwarant zastrzegł (na karcie gwarancyjnej), że dalsze zbycie sprzętu nie powoduje przeniesienia praw gwarancyjnych na kolejnego nabywcę.

Gdy gwarancja jest na okaziciela wystarczy samo przejęcie dokumentów. Natomiast w przypadku imiennej należałoby również dokonać przelewu, chyba że zakazano przelewu praw z gwarancji.
  • Odpowiedz