Wpis z mikrobloga

Jak ktoś znajdzie mi logiczne wytłumaczenie kilku twierdzeń Kościoła to wyślę mu jakiś prezent.
Bo tak:
1. Dlaczego antykoncepcja sztuczna jest zła? A naturalna już jest spoko?
2. Dlaczego mieszkanie z kobietą przed ślubem jest złe?
Jest pewnie jeszcze kilka innych ale tak na szybko te dwa.
#gimboateizm bo zaraz ktoś mnie o to posądzi
#kosciol #religia #chrzescijanstwo #katolicyzm #nocnepytania
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dlaczego antykoncepcja sztuczna jest zła? A naturalna już jest spoko

@bykubyk: bo ma być tak, jak Bóg zrobił

Dlaczego mieszkanie z kobietą przed ślubem jest złe?

bo bardzo blisko do
  • Odpowiedz
@Sihill_pl: To jak próbowali tłumaczyć to wiem, ale szukam czegoś bliższego logice, ewentualnie czegoś mądrzejszego niż nie bo nie :(

@beer_man: Książka całkiem spoko, jak i niektóre twierdzenia Kościoła też są spoko, znaczy się potrafię zrozumieć zaakceptować, z niektórymi się zgadzam. Ale niektórych totalnie nie rozumiem.
  • Odpowiedz
@bykubyk: 1. Sztuczna jest zła, bo uniemożliwia człowiekowi zagnieżdżenie się w macicy i generalnie spuszcza go w toalecie.
2. Mieszkanie przed ślubem nie jest złe. No chyba że mieszkanie = współżycie, wtedy jest be...
  • Odpowiedz
@bykubyk: Nie czytałem, trochę przynudza. Ale serio z czystej ciekawości przeczytałbym koran, tylko zanim w------l to chciałbym wyjaśnić, że tylko po to żeby zrozumieć jak bardzo jest z-----y.
  • Odpowiedz
@bykubyk: 1. Otóż jeżeli chodzi o antykoncepcje hormonalną jest to ingerencja w ciało kobiety. A mechaniczna jest związana z marnotrawieniem nasienia, biblijny Onan. 2. Mieszkanie przed ślubem jest jakby przyzowleniem do współżycia, a co za tym idzie zgorszeniem. Nie ma problemu z mieszkaniem razem jeżeli np. chce się wziąć ślub, lub zaprzysięże się wstrzemięźliwość seksualną.
  • Odpowiedz
@beer_man: W------l XD W sumie też bym przeczytał, ale nie mam czasu, tak samo chciałem kiedyś Mein Kampf przeczytać :)

@Kutzyk: Ale, samo pojęcie antykoncepcja to właśnie to uniemożliwienie zagnieżdżenia się. Więc trochę wadliwe rozumowanie. A jeśli chodzi o spuszczanie w toalecie, to przecież nawet naturalne metody pozwalają uniknąć ciąży, czyli korzystanie ze stosunku bez nastawienia na rozród.
Nie jeden ksiądz powie ci że jeśli mieszkasz z dziewczyną to nie dostaniesz rozgrzeszenia, bo jestes blisko grzechu ( zero logiki tutaj)

@deroo: W niektórych twierdzeniach są chociaż
  • Odpowiedz
@bykubyk: A no popatrz ja też, ale nie chciało mi się. W sumie to tak na prawdę to nie to że brak czasu tylko przypuszczam, że jednak mnie to c--j obchodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bykubyk: generalnie początkowo chrzescijanstwo nie było popularną religią, jak każda nowa :)

także może stąd te wymysły. zakaz masturbacji, zakaz antykoncepcji -> regularne zapładnianie i naturalne zwiększanie liczby wiernych:)
  • Odpowiedz
@Torian:
1. Operacje plastyczne też są grzechem?
A podczas metod naturalnych nie marnotrawione jest nasienie?

2. Już nie jeden ksiądz mi mówił że mieszkanie ze sobą niezależnie od okoliczności, osób nie będących w związku małżeńskim jest złe. Ale nawet porzucając to, przecież w obecnych czasach bycie w związku to już pewne przyzwolenie na s--s.
A to "zaprzysiężenie" to trochę głupie, bo pokazujące że Kościół wszędzie musi mieć kontrolę, zamiast zaufania
  • Odpowiedz
@Sihill_pl: Kolejna irytująca cecha Kościoła, tworzenie głupich praw, bo przecież wierni są głupi. A ich sumienia są nieukształtowane, to nic że własne. Kościołowe są właśniejsze i lepsze.

@beer_man: Cicho tam, zepsułeś mi wymówkę z tym brakiem czasu. Niby zawsze sobie mówię że przeczytałbym, ale jak już siadam z książką do czytania to zawsze z jakąś inną :)

@deroo: Mnóżcie sie owieczki moje :)
  • Odpowiedz
@bykubyk: wg. Katechizmu kościoła katolickiego (pisze o tym co mówi kościół, a nie ja)

1. mówi o tym artykuł 2370. Naturalna antykoncepcja, czyli polegajaca na obserwacji dni płodnych, jest moralniejsza od tej sztucznej bo " Metody te szanują ciało małżonków, zachęcają do wzajemnej czułości i sprzyjają wychowaniu do autentycznej wolności." a jak wiadomo człowiek jako stworzenie boskie, musi szanować się takie jak go stworzono i nie ingerować w jego naturalny
  • Odpowiedz
@TypNiepokorny: Póki co odkładam na półkę do przeczytania. Będę miał drukarkę sprawną to wydrukuję i przeczytam.

@OKography: Nadal jest to dla mnie mało logiczne i nadal uważam że pokazuje brak zaufania.
W 1 to chyba taki wybór "mniejszego zła" z tym że niekoniecznie, bo dobrze wychowany człowiek będzie potrafił szanować drugą osobę. :)

Ale to tu problemem jest to że grzechem jest sama możliwość. To tak samo trzymając
  • Odpowiedz