Wpis z mikrobloga

Cześć.
Chciałbym w HTML wyświetlić zmienne z JavaScript, które nie będą się zmieniać, do wykorzystania mam JQuery. Mógłbym to robić za pomocą JQuerowego .html lub zwykłego .innerHTML opierając się na ID elementów, ale nie o to mi chodzi.
Załóżmy, że mam takiego DIVa

To jest przykladowy tekst {{zmienna}} tutaj dalej tekst
I w dokumencie może ta zmienna wystąpić kilka razy. Jak mogę podmienić {{zmienna}} na daną zmienną w skrypcie JS w jak najbardziej odpowiedni sposób? Z Angulara niestety nie mogę skorzystać :(
#webdev #javascript
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wywu: Masz możliwość zamknięcia jej w span'ie i nadania mu klasy? To by było najprostsze, bo potem tylko odwołujesz się po klasie do wszystkich spanów ze zmienną.
  • Odpowiedz
@ufo99: Mogę, jednak byłem ciekaw czy są jakieś inne szybsze bądź bardziej eleganckie sposoby :)
@kondominium-rosyjsko-niemieckie: W backendzie pobieranie danych, jest to aplikacja SPA, która komunikuje się z serwerem po REST. Embedjs wygląda ciekawie, przyjrzę się temu dokładnie. Dzięki :)
@lol_nope: Dzięki, wygląda ciekawie :)
  • Odpowiedz
Mogę, jednak byłem ciekaw czy są jakieś inne szybsze bądź bardziej eleganckie sposoby :)

@wywu: Jeśli nie przygotujesz sobie html'a (co jest rozwiązaniem najbardziej naturalnym wg mnie), to wkopiesz się w wyrażenia regularne (lub podobne tego typu rozwiązania z replace na stringach). Jest to i bardziej złożone programistyczne i bardziej zasobożerne. Wg mnie, właśnie gotowy span jest bardziej elegancki i w dodatku daje możliwość szybkiego wyłapania wszystkich miejsc z tą
  • Odpowiedz