Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #androiddev

Czy enumy są złe? A czemu w ogóle miały by takie być? Nie zastanawiało was dlaczego w Androidowym frameworku wszędzie używa się integrów zamiast enumów?
No to odpowiedź macie tutaj:
http://trevore.com/post/should-I-use-enums-in-Android

W skrócie - ze względów wydajnościowych. Jeżeli ktoś kładzie duży nacisk na optymalizację, warto zastanowić się nad tym czy w danej sytuacji nie lepiej użyć klasy ze statycznymi polami integer. Oczywiście enum ma swoje zalety, ale w miejscach gdzie używamy go tylko jako flagi, lepiej sprawdza się stary dobry integer.
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ostatnio pracowałem przy aplikacji zajmującej się przetwarzaniem dźwięku.

@siemanko: Na pewno są zastosowania, gdzie przetwarzanie jest ważne. Ja do tej pory klepałem REStowe klienty, które do przetwarzania to co najwyżej używały oddzielne biblioteki. Wtedy wystarczyło, że autor takiej, zajął się porządnie optymalizacją.

w domyśle na polski rynek spokojnie musi przyzwoicie chodzić na średniej klasy telefonie z przed 3 lat - przynajmniej ja tak programuję

@siemanko: na szczęście na niemieckim rynku
  • Odpowiedz
@mdfk: trochę mała próba (Installs 100 - 500). Widać ci co próbują nowinki mają nowe urządzenia. Moje statystyki są z apki która ma kilka milionów instalacji.
  • Odpowiedz
@darck: Google podaje średnie dane dla każdej kategorii :
PIERWSZA DZIESIĄTKA – WERSJE ANDROIDA W KATEGORII
SPOŁECZNE
Android 4.4
32,31%
  • Odpowiedz