Wpis z mikrobloga

#policja #steam #gry Jakieś 4 lata temu zostawiłem siostrze swój dysk przenośny, wlasnie się dowiedziałem ze meisiac temu policja skonfiskowała jej laptopa i ten nieszczęsny dysk(siostra studiuje, nigdy nie miała problemu z Policja). Teraz moja siostra musi udowodnić ze gry, które na nim były są legalne. Gry, w które grałem 5 lat temu! A ona nawet nie wiedziała ze są na dysku. Cześć gier była legalna, około 5 nie. CO nie zmienia faktu ze od dawna nie mam płyt(a steam 5 lat temu nie był tak popularny). Dlatego jeśli ktoś miał by któraś gre z listy: na jakims steamie/gog czy cos i wie ze jest mu ona nie potrzebna to będę wdzięczny. Albo chociaż jakieś nie aktywne konta! (sc1, w3,…)
1.Magicka
2.Manhunt
3 Power iSO 4.7
4.Retun to castle of Wolfenstein
5.Star Craft 1
6 Tom Clancy Sprinter cell; chaos theory
7.Twierdza krzyżowiec
8.Warcraft 3; regon of chaos 4.Warcraft 3; the frozen throme
9.Warhamer 40000; down of war
Borderland 1
10. command and conquer red 9.alert 2 yours revenge
11.dungeon site 1 i 2
12..Empire Earth
14.half life counter strike 1.6
16.Age if empires 2; age of kings
17.age of mythology
18.assasions creed
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@surlin: Bzdury gadasz możesz mieć pirackie np gry ale tylko na użytek własny. Nie możesz nikomu udostępniać.

@Asterling: Nie możesz. Sprawa jest wręcz oczywista.
Ba, nie możesz mieć nawet CD z programami dołączanymi za darmo do gazet gdy tych gazet nie posiadasz. Tak więc radzę trzymać gazety...
@kony11: Jak napisałem, nie ma się co przejmować, w Sądzie powinna wygrać. Pewności nigdy nie ma bo... to Sąd,
  • Odpowiedz
@Asterling: Użytek własny dotyczy Np. Filmów, muzyki czy książek. Nie dotyczy oprogramowania, bo to objęte jest licencją. Innymi słowy- nie możesz miec pirackich gier i programów, nawet na własny użytek.
  • Odpowiedz
@surlin: To przytoczcie artykuł z potwierdzeniem waszych słów.

@Asterling: Siostra @kony11 przeczyta w akcie oskarżenia mniej więcej, że "jest oskarżona o to, że w nieustalonym przedziale czasu, bla bla bla, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, bla bla bla, bez zgody osoby uprawnionej, uzyskała zapisane na dysku twardym/dvd/cd cudze programy komputerowe o wartości X w postaci (wymienienie programów), czyli o czyn z art. 278 par. 2 kk."

• Odpowiedz
@diarrhoea: A widziałeś to ?

Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać
z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego”

– Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, art. 23, pkt. 1
  • Odpowiedz
@surlin: zadnego aktu oskarzenia nie bedzie bo zalatwie jej te gry.

@kony11: No to po problemie.
Jednak nie wiesz co biegły tam znajdzie... Jakiś winrar którego zapomniała po okresie próbnym usunąć itp...

Art. 278.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w
  • Odpowiedz
@skk1993 ty kozak, jak nie masz nic wartosciowego do dodania to po co sie wypowiadasz? Ty bankowo od zawsze tylko orginaly, ja nie mam nic sobie do zarzucenia, 90% Originalow juz od wielu lat, a od dobrych dwoch lat ani jednej spiraconej gry i co okolo miesiac cos nowego kupuje. Policja podala mi zawartosc! Warto dodac ze 5 lat temu nie bylo tak latwo o orginalne gry, i niektórych nie mozna
  • Odpowiedz