Aktywne Wpisy
erni13 +430
#dziendobry , ja już od rana zwiedzam piękny i słoneczny Neapol a wy dalej w tej Polsce? Nawet mi was nie żal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#turystyka #podroze #gownowpis
#turystyka #podroze #gownowpis
Tran_Soptor +397
Jak można być takim pantoflem xd.
#dyskryminacjamezczyzn #bekazlewactwa #wiekemerytalny #pieklomezczyzn
#dyskryminacjamezczyzn #bekazlewactwa #wiekemerytalny #pieklomezczyzn
Lipiec 2015 był najcieplejszym notowanym miesiącem w notowanej od 1880 historii. Średnia temperatura Ziemi wyniosła 16.61°C - dla porównania średnia dla lipca z XXw. to 15.8°C. Szczególnie ciepłe oceany - nigdy w notowanej historii nie osiągnęły takiego odchylenia od średniej (0.75°C)
2015 do tej pory też jest rekordowy - i nie ma zbyt dużych szans na to, żeby coś to zmieniło. Najprawdopodobniej rekordowy 2014 będzie rekordowy tylko rzez rok. Jak do tej pory okres sty-lip jest cieplejszy od średniej referencyjnej o 0.85°C - to aż o 0.09°C więcej niż poprzedni rekord (wiem - wydaje się być mało ale pomyślcie ile fajerek potrzeba by do podgrzania całej planety o 0.09°C...)
Na mapce temperatur sty-lip widać głównego winowajcę tego, że rekord jest tak wyśrubowany - czerwona plama na zachód od Am Płd na wysokości równika to wynik silnego El Nino, który nakłada się na globalne ocieplenie.
#nauka #liganauki #ligamozgow #klimat #ciekawostki #mikroreklama
Po drugie tempo tych zmian jest takie, że martwimy się co będzie za 50 lat - nie za 50 000.
Po trzecie - przy obecnych wartościach CO2 w atmosferze nie ma szans na zlodowacenie, więc o tym zapomnij.