@Hatespinner: Nie, normalnie w aplikacji przed zapisem najpierw sprawdzasz czy takie dane np. "select * from uzykownik where login = 'wprowadzony login' and haslo = 'wprowadzone haslo'" i jesli dostajesz pusty wynik to znaczy ze nie ma i dokonujesz zapisu.
@kufelmleka: dokładnie tak jak powiedział kolega @Hatespinner, poza tym LIKE to słaby pomysł skoro szukasz dokładnie takiego samego loginu String sql = "SELECT * FROM users WHERE Login = ?"; preparedStatement = connection.prepareStatement(sql); preparedStatement.setString(1, "wprowadzony login"); rs = preparedStatement.executeQuery(); is sprawdzasz przez if (rs != null && !rs.isClosed() && rs.next()) { return true; } else { return false; }
brzydko napisane bo na szybko bo jestem w robocie, ale wiesz
@kufelmleka: i w dodatku masz złego ifa, jeśli warunek jest spełniony to znaczy że jest już taki login w bazie danych więc powinieneś zwrócić true, else retrun false
Jak mogę sprawdzić czy dane wprowadzane poprzez GUI do bazy danych ( login i hasło użytkownika ) są już w bazie czy nie?
"select * from uzykownik where login = 'wprowadzony login' and haslo = 'wprowadzone haslo'"
i jesli dostajesz pusty wynik to znaczy ze nie ma i dokonujesz zapisu.
Czy robię to dobrze? http://pastebin.com/WnN3J3Vs
Metoda isDataIn()?
Wywoływana w innej klasie.
Jestem totalnie świeży w mySQL, więc proszę o wyrozumiałośc. :)
String sql = "SELECT * FROM users WHERE Login = ?";
preparedStatement = connection.prepareStatement(sql);
preparedStatement.setString(1, "wprowadzony login");
rs = preparedStatement.executeQuery();
is sprawdzasz przez if (rs != null && !rs.isClosed() && rs.next())
{
return true;
}
else
{
return false;
}
brzydko napisane bo na szybko bo jestem w robocie, ale wiesz
@NiebieskaSowa: @Hatespinner: dziękuję Wam bardzo za pomoc. : )
preparedStatement.setString(1, "wprowadzony login");
Mam tam wpisać (1, "login"); | (1, login ); ? Nie czaję tego lekko.
jaki błąd ?
twoja funkcja przyjmuje parametr login więc tam powinno być
preparedStatement.setString(1, login);
źródło: comment_9uRgf38HUI7UqYtXbktPImPTWLxZIZ5d.jpg
Pobierzmasz "SELECT * FROM users WHERE Login="
a powinno być "SELECT * FROM users WHERE Login=?"
jeśli warunek jest spełniony to znaczy że jest już taki login w bazie danych więc powinieneś zwrócić true, else retrun false
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora