Wpis z mikrobloga

#wifi #wlan #sieci #siecikomputerowe #pytaniedoeksperta

mirki eksperty od wlana - mam w całym domu (duży dom, ogród, etc) ok 4 punktów dostępowych. wszystkie 4 mają inne SSID i inny klucz wpa, zasięgiem się pokrywają. wiem, że można zrobić tak żeby wszędzie była widoczna jedna sieć i żeby pc/tablet/smartfon same się przełączały między nimi. pierwsze co mi do głowy przyszło to ustawienie na wszystkich takie samo SSID i klucz, ale czy aby na pewno zadziała? czy jest to rozwiązanie "koszerne"? :) słyszałem o pojęciach birge, ale czuję, że w tym wypadku mi się nie przyda. z opcji "repeater" też raczej nie chce korzystać bo AP znajdują się na skrajach obszaru swojego zasięgu - obawiam się, że nie będzie czego wzmacniać. pozostaje jeszcze wds - dobrze myślę? dodam, że wszystkie cztery urządzenia są różnych producentów ;)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dolan: o widzisz, pojęcia roaming wifi jeszcze nie znałem. poczytam o nim, ale zakładając chęć pozostania przy obecnych AP nie da się zrealizować tego inaczej niż przełączanie klienta w warstwie 2 i negocjację parametrów połączenia między punktami dostępowymi o lepszych parametrach? a co z kolei zawsze niesie za sobą konieczność chwilowego rozłączenia klienta, dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz
nie da się zrealizować tego inaczej niż przełączanie klienta w warstwie 2 i negocjację parametrów połączenia między punktami dostępowymi o lepszych parametrach? a co z kolei zawsze niesie za sobą konieczność chwilowego rozłączenia klienta, dobrze rozumiem?

@tomix: dobrze rozumiesz ;)
  • Odpowiedz
@tomix: A jakie obecnie routery posiadasz. Do domu nie ma IMHO sensu bawić się w roaming. Ważne aby wszystkie miały taki sam SSID i hasło, pobierały DHCP z głównego routera (na routerach WiFi było wyłączone), no i aby działały na innych kanałach (np. router 1 na kanale 1, drugi na 6, trzeci 9 a czwarty na 13). Niektóre karty WiFi same bawią się w przełączanie - mają opcję roaming w
  • Odpowiedz
@brokenik: @Nicrame:
mogę sprawdzić trzy, do czwartego zdalnie się nie zaloguję ale też tplink.
- TP-LINK Wireless AP WA601G
- TP-LINK Wireless Range Extender WA830RE
- CISCO WAP371
  • Odpowiedz
@tomix: Niezła mieszanka :) Ten Cisco najlepszy. Te 601G to już trochę muzealne eksponaty :) Zrób tak jak napisałem, bo domyślam się, że każdy jest wpięty osobno kabelkiem do jakiegoś switcha tak?
  • Odpowiedz
Ten Cisco najlepszy.

@Nicrame: owszem, ale chyba domyślasz się ile kosztuje ;) za 1k ciężko dostać taki egzemplarz. najgorsze jest to, że WA830RE sieje lepiej od niego...

Te 601G to już trochę muzealne eksponaty
  • Odpowiedz