Wpis z mikrobloga

@feniks_pn: Z tym sie moze zgodze z Toba...
ale... I tak i tak zadna z tego radosc... zero jakichkolwiek mikro/makro skladnikow... skoro nie ma w tym cukru, to pewnie i takw tym ukryty chociazby aspartam (slodszy od zwyczajnego cukru od 180 do 200 razy) lub jakis inny syf... Dlatego skoro lubicie to czemu nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja trenujac unikam :D ale to tylko moje zdanie
@Suklaamoussee: aspartam czy inny słodzik to nie jest jakis bóg wie jaki syf. Tak samo moge Ci powiedzieć że sól to syf, albo cukier to syf. Ta nagonka na słodziki jest finansowana przez koncerny spożywcze.

Swoją drogą są zdania, że słodziki też powodują wyrzuty insuliny, więc nie można być ślepo zapatrzonym w jedną czy drugą stronę.

Ale wiesz jak ja mam diete do grama wyliczoną a zjadłoby się coś słodkiego czy
@feniks_pn: Nom. Nie mamy jeszcze rynku zbytu na to. Ludzie nie mają edukacji kulinarnej. Dodatkowo to panujące u nas komiczne przekonanie, że "Pepsi Max/Light? To takie niemęskie." Taak, lepiej faszerować się zwykłą colą, po ugotowaniu której zrobi się kisiel z cukru w takiej ilości, że wykarmiłbyś całą afrykańską wioskę( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Suklaamoussee: A aspartam to najbardziej truje wg. filmików z żółtymi napisami( ͡° ͜
@feniks_pn: Znam to, wiec nie czepiam sie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja czesto sie zastanawiam jak to na prawde jest. Z kazdej strony mowia co innego, idzie zwariowac.

Mialam okres, kiedy wyliczylam kalorie i wyrzucilam sol i cukier z diety, co prawda mialam cos na zastepstwo, dlatego jest to intrygujacy temat -- czym zastepowac i po co, czy wyjdzie to na lepsze?

Ale jestem jeszcze zielonka w
@Suklaamoussee: ja np w ogole nie pije gazowanych, slodkich, slodzony slodzikami napojow ponad 4 lata i jakos jest ok, ale jakbym mial jechac jakies normalna diete redukcyjna gdzie ciagle chodzi sie glodnym to juz wolalbym czasami wypic taka cole light, niz sie zlamac i wypic 2l coca-cole i potem zalowac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Suklaamoussee: wszystko kwestia zapotrzebowania kalorycznego, jakbym nie miał apetytu i miał wciągnąć 3500 kcal to nawet sok pomarańczowy po treningu by wjechał. A jak ja zjadam 2 worki ryżu 0,5 kg kurczaka 200 g brokułów na raz i jestem jeszcze głodny to wole nie marnować makroskładników na jakiś cukier ;)