Wpis z mikrobloga

#www #webmaster #php #javascript #jquery #html5 Witajcie. Mam problem ze znalezieniem źródła skryptu który wykonuje się po naciśnięciu przycisku. Mam przycisk o id "productgrid" i obok przycisk "productlist" po kliknieciu zmienia się sortowanie elementów na stronie. Niestety nie ma na nich żadnego onclick itd, szukanie źródeł w poszukiwaniu "product_grid" też daje zerowe efekty. Da się jakoś zbadać gdzie jest źródło tego skryptu ? Np jeżeli gdzieś w plikach jest przypisana akcja przez jquery.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JareQ: dodaj sobie zakładkę z takim linkiem i uruchom ją na tej stronie z którą masz problem:

javascript:(function()%20{var%20url%20=%20'//www.sprymedia.co.uk/VisualEvent/VisualEvent_Loader.js';if(%20typeof%20VisualEvent!='undefined'%20)%20{if%20(%20VisualEvent.instance%20!==%20null%20)%20{VisualEvent.close();}else%20{new%20VisualEvent();}}else%20{var%20n=document.createElement('script');n.setAttribute('language','JavaScript');n.setAttribute('src',url+'?rand='+new%20Date().getTime());document.body.appendChild(n);}})();
  • Odpowiedz
javascript:(function()%20{var%20url%20=%20'//www.sprymedia.co.uk/VisualEvent/VisualEvent_Loader.js';if(%20typeof%20VisualEvent!='undefined'%20)%20{if%20(%20VisualEvent.instance%20!==%20null%20)%20{VisualEvent.close();}else%20{new%20VisualEvent();}}else%20{var%20n=document.createElement('script');n.setAttribute('language','JavaScript');n.setAttribute('src',url+'?rand='+new%20Date().getTime());document.body.appendChild(n);}})();

@Bemko: Aaa już działa - chyba coś mi to da :)
  • Odpowiedz
@JareQ: Dlatego, że jak mam powiadomienie to w zajawce miałem tagi co mi nic nie mówiło a tak mniej więcej już bym wiedział o co się rozchodzi i czy warto wejść :).
  • Odpowiedz
@JareQ: w ustawieniach narzędzi developerskich włącz wyświetlanie requestów ajax w konsoli (u mnie ta opcja nazywa się Log XMLHttpRequests), dzięki temu dowiesz się jaki idzie xhr po kliknięciu przycisku, na podstawie czego w "sources" możesz dodać "xhr breakpoint".

Innym rozwiązaniem jest kliknięcie "zbadaj element" na elemencie nadrzędnym dla listy produktów czy co tam masz i w inspektorze kodu kliknij do prawym i dodaj breakpoint.

HTH
  • Odpowiedz
@JareQ: Jak nie ma żadnych "onclicków" ani nic, to znaczy, że do elementów zostały przypięte listenery - a ich, z tego co wiem, nie da się wylistować w żaden sposób ;) natomiast kod wykonywany przez nie jest bardzo łatwo odczytać, wystarczy w konsoli (nie wiem czy w Chrome'owej się tak da, ale w Firebugu na pewno) kliknąć "wstrzymaj na następnym" i wywołać kliknięcie, wtedy też na pierwszej instrukcji która się
  • Odpowiedz