Wpis z mikrobloga

Wiedziałem, że na YT jest dupna jakość wideo, ale nie myślałem, że aż tak

Przykład pierwszy

Taylor Swift - Bad Blood ft. Kendrick Lamar
Youtube 2850 kbps VP9
Tidal 17578 kbps

1 Youtube
1 Tidal 17578 kbps
1 Tidal 480p
Nawet 480p jest lepsze...

2 Youtube
2 Tidal

3 Youtube
3 Tidal

Ja rozumiem kompresja itd, ale żeby aż kolor włosów się zmienił (
)

Drugi przykład fajniejszy, bo mamy 3 serwisy do porównania.

Tove Styrke - Borderline
Youtube 1471 kbps VP9
Vimeo 10177 kbps
Tidal 17578 kbps

1 Youtube
1 Vimeo
1 Tidal

2 Youtube
2 Vimeo
2 Tidal

3 Youtube
3 Vimeo
3 Tidal

I teraz się zastanawiam po jaką cholerę Youtube pakuje się w 4/8k, jak jakość tego wideo jest po prostu do d--y.
Z drugiej strony na Tidalu widać, jak mógłby wyglądać płatny Youtube. Brak reklam, wysoka jakość wideo itd, a to wszystko za 20zł miesięcznie.
Good job Jay Z.

#muzyka #youtube #tidal #vimeo #internet #pcmasterrace
Migfirefox - Wiedziałem, że na YT jest dupna jakość wideo, ale nie myślałem, że aż ta...

źródło: comment_NnS2rDL0g46CVeNKoLQzHdvA8kb3M7uN.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Migfirefox: skąd pewność, że w obu przypadkach źródłem był ten sam materiał? Poza tym chyba nie zdajesz sobie sprawy, ile miejsca zajmują filmy na YT. Porównujesz ze sobą 2 nagrania, z czego drugie ma sześciokrotnie większy bitrate, więc i zajmuje 6 razy więcej miejsca. YT to już teraz niewyobrażalnie dużo danych. A mnożyć to jeszcze razy 6?!
  • Odpowiedz
@Migfirefox: Po pierwsze porównujesz 2 różne strumienie danych o różnym bitratcie. Poza tym ciężko jest porównać materiał wideo kodowany w sposób wieloprzebiegowy jak w Tidalu do materiału kodowanego w prostym trybie pojedynczego przebiegu jak to ma miejsce na YT. Poza tym materiał po kodowaniu jak sam widzisz ma większy bitrate niemal 6 krotnie od materiału na YT - dla algorytmu kompresującego to jest 6 razy więcej danych do opisania detali
  • Odpowiedz
@nihon: Klientem googla też jestem, ale to swoją drogą. Ponadto, jaka różnica? Na mnie jako użytkowniku Google zarabia i średnio mnie obchodzi jako użytkownika inny materiał źródłowy czy zaplecze YT.
  • Odpowiedz