Wpis z mikrobloga

Mircy, wytłumaczcie mi jedną rzecz, i nie jest to żaden troll ani nie mam na celu nikogo obrażać, po prostu chcę wiedzieć:) Dlaczego osoby #lgbt tyle mówią o dumie? Dlaczego wg nich, ich orientacja seksualna jest powodem do dumy? Wg mnie, jeśli jest to jakaś względnie stała cecha osobnicza, to nie jest to ani powód do dumy, ani też do wstydu, ot coś neutralnego - to tak samo jakbym była dumna z tego, że mam 5 palców u lewej ręki, a moja heteroseksualność raczej nie rodzi we mnie żadnych emocji, ani pozytywnych ani negatywnych ;)
Oczywiście szanuję poczucie autonomii tych osób oraz wykazuję szeroko pojmowaną tolerancję, zastanawia mnie tylko fenomen tego zjawiska. Za zbędne (i chamskie) komentarze dziękuję.
#pytanie #pytaniedoeksperta #pride
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FLAC: A Ty obrażając takich to kompleksów nie leczysz?:) d--a boli

@puncek: bardziej chodzi chyba sam fakt że kiedyś były zachowania homoseksualne piętnowane i zakazane. Świat poszedł do przodu i ludzie też. Nie jest to tematem tabu i ludzie nie są karani za to jak kiedyś. Stąd taka duma tych osób. Świat się zmienia i za kilka lub kilkanaście lat minie i ta duma bo będzie już to
  • Odpowiedz
@92Gruszka: o wielki obrońca uciśnionych

skoro nikt ich za to nie prześladuje obecnie to nie mają powodu się tym obnosić, a jeśli to robią to widać mają deficyt atencji jak dzieci
  • Odpowiedz
@puncek: Sama w sobie orientacja nie jest powodem do dumy, ale może nim być odwaga w mówieniu o tym całemu światu i nie przejmowaniu się masą nienawiści, dyskryminacji etc jaka zalewa potem takich ludzi.

Zresztą co mnie to obchodzi w sumie.
  • Odpowiedz
@unstyle: @bocznica: prosiłam o rzetelną wiedzę, bo mnie naprawdę nie obchodzi wasz subiektywny stosunek do mniejszości seksualnych.
znam sporo takich osób i dopóki nie wciskają mi na siłę swoich przekonań - jest OK. mimo wszystko są to w dalszym ciągu LUDZIE, dlatego należy się im szacunek. sama jestem hetero, abstrakcją jest dla mnie związanie się z osobą tej samej płci, ale to jest ich sprawa jak układają swoje
  • Odpowiedz
@unstyle: jak widzę kogoś zakutanego w tęczową płachtę i wymachującego sztucznym członkiem, to uważam go za niezbyt poważną osobę ;) sama znam takich, którzy przyjmują, że są jacy są, ale nie robią koło tego jakoś specjalnie dużo szumu i szanują innych;)
  • Odpowiedz
@puncek: z drugiej strony przyjmowanie, że tęcza to ich znak i go noszą, wygląda dla mnie jak oznaczanie żydów w gettach, mają jakieś kompleksy, że reszta ludzi MUSI wiedzieć, że oni są homo?
  • Odpowiedz