Wpis z mikrobloga

Ej Mirki, a wiecie, że każdy z Was pochodzi od jednej, afrykańskiej kobiety żyjącej zaledwie 150 tys. lat temu?
To nasza mitochondrialna Ewa. Plusujcie ją!

Dla głodnych wiedzy ten wykop: http://www.wykop.pl/link/2612465/ewolucja-rozszyfrowana-dokument-o-a-wilsonie-wybitnym-i-kontrowersyjny-uczonym/

#ewolucja #ciekawostki #nauka #biologia
Panska_Skorka - Ej Mirki, a wiecie, że każdy z Was pochodzi od jednej, afrykańskiej k...

źródło: comment_8YyqfrLvdTjf2eJSRuOE44znKVm0x2xn.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mitochondrialnie

@Panska_Skorka: Z biologi byłem słaby, więc powiedz mi co to są te mitochondria? Bo ja myślałem że te mitochondria służą do utleniania biologicznego. Co to ma wspólnego z naszą "wspólną" przedwieczną matką?
  • Odpowiedz
@Wraniak: Mitochondria to tak naprawdę symbiotyczne bakterie wchlonięte przez pierwsze eukarionty miliardy lat temu. Mają własne DNA, które jest dziedziczne w zasadzie tylko w linii żeńskiej.

Mitochondrialna Ewa to wspólny przodek wszystkich ludzi w linii żeńskiej.
  • Odpowiedz
@Panska_Skorka: Nazywanie mitochondrialnej Ewy pramatką ludzkości jest mylne. Rzeczywiście, była ona kobietą, od której pochodzą mitochondria wszystkich współczesnych ludzi. Ale to oznacza tylko tyle, że geny innych kobiet współczesnych mitochondrialnej Ewie mogliśmy odziedziczyć w DNA znajdującym się w jądrach komórek.
  • Odpowiedz