Aktywne Wpisy
Duza-fajka +188
Zmarła mi przed chwilą mama, 6 lat temu tata, jak jeszcze byłem nastolatkiem. 22 lata na karku, od dawna się czułem sam na tym świecie, ale teraz to już przesada
Prawda jest taka że
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Tym razem przepis na "żrący" sos ACID (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Habanero - 20 szt. dużych,
7 pot douglah - 7 szt. susz,
7 pot red - 6 szt. susz,
Naga Viper - 1 szt. susz (nie mogłem się oprzeć ( ͡° ͜ʖ ͡°) ),
Przecier pomidorowy - pół szklanki,
cebula - 1 mała,
czosnek - 3 ząbki,
pół brzoskwini z puszki,
Mango - 80g miąższu,
Pieprz - 1 łyżeczka,
sól - 2 szczypty,
Rozmaryn - pół łyżeczki,
cukier - 2 łyżeczki,
Pieprz cayenne - 1 czubata łyżka,
oliwa - 1 łyżka + 3 do smażenia,
ocet winny czerwony - 40 ml.
A robi się to tak...:
1. Do małej miseczki wlewamy pół szklanki przecieru pomidorowego i pół szklanki wody. Wrzucamy doń wszystkie suszone papryczki.
2. Kroimy habanero na połówki, wyrzucamy tylko ogonki. Wrzucamy je do blendera. W międzyczasie smażymy cebulkę i czosnek na patelni kilka minut po czym dorzucamy je do blendera.
3. Dolewamy przecier z wodą i papryczkami. Blendujemy je długo, ładnie i dokładnie :) Po czym dorzucamy brzoskwinię i mango, i kontynuujemy blending.
4. Po wszystkim przelewamy do gara i dodajemy pieprz cayenne i czarny, sól, zioła, cukier, oliwę i ocet. Mieszamy i gotujemy ok. 10-15 minut. Podczas gotowania pieką nas oczy i gardło, dla bezpieczeństwa domowników zamykamy szczelnie kuchnię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5. Po ugotowaniu przelewamy do słoiczków.
6. Żremy żrący sos, i dochodzimy do wniosku że jednak jest z nas #c-----------l ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sos jest bardzo, naprawdę BARDZO ostry! A do tego pyszny :) Owoce dodane do mikstury fantastycznie wzbogaciły smak. Oceniłem go na ok. 300 000 SHU. Sosik jak dla mnie pasuje do wszystkiego - do pizzy, tortilli na kanapkę i w sosjerce do obiadu :) Opisywałem już jak pali TUTAJ ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I jak zawsze po więcej zapraszam pod tag #goomowesosy
#chilihead #chili #gotujzwykopem #papryczki
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund:
Ja czuję, tylko że ja już sobie wyrobiłem trochę odporności na kapsę. Jak ktoś mało je ostrego to niewiele poczuje, tylko na początku zanim zacznie bardzo jarać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS:
samo zamkniecie nie zakonserwuje sosu, ciekaw jestem ile dni maja waznosci
jak masz jakies informacje to sie podziel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jednak raczej trzymam się małych partii bo tak mi wygodniej :)
sosy pozniej przechowujesz w domu ? w piwnicy ? w lodowce ? ʕ•ᴥ•ʔ