Wpis z mikrobloga

Teraz już wiecie co Lucyfer jada na śniadanie... Kolejny przepis pod #goomowesosy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tym razem przepis na "żrący" sos ACID ( ͡ ͜ʖ ͡)

Składniki:
Habanero - 20 szt. dużych,
7 pot douglah - 7 szt. susz,
7 pot red - 6 szt. susz,
Naga Viper - 1 szt. susz (nie mogłem się oprzeć ( ͡° ͜ʖ ͡°) ),
Przecier pomidorowy - pół szklanki,
cebula - 1 mała,
czosnek - 3 ząbki,
pół brzoskwini z puszki,
Mango - 80g miąższu,
Pieprz - 1 łyżeczka,
sól - 2 szczypty,
Rozmaryn - pół łyżeczki,
cukier - 2 łyżeczki,
Pieprz cayenne - 1 czubata łyżka,
oliwa - 1 łyżka + 3 do smażenia,
ocet winny czerwony - 40 ml.

A robi się to tak...:
1. Do małej miseczki wlewamy pół szklanki przecieru pomidorowego i pół szklanki wody. Wrzucamy doń wszystkie suszone papryczki.
2. Kroimy habanero na połówki, wyrzucamy tylko ogonki. Wrzucamy je do blendera. W międzyczasie smażymy cebulkę i czosnek na patelni kilka minut po czym dorzucamy je do blendera.
3. Dolewamy przecier z wodą i papryczkami. Blendujemy je długo, ładnie i dokładnie :) Po czym dorzucamy brzoskwinię i mango, i kontynuujemy blending.
4. Po wszystkim przelewamy do gara i dodajemy pieprz cayenne i czarny, sól, zioła, cukier, oliwę i ocet. Mieszamy i gotujemy ok. 10-15 minut. Podczas gotowania pieką nas oczy i gardło, dla bezpieczeństwa domowników zamykamy szczelnie kuchnię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
5. Po ugotowaniu przelewamy do słoiczków.
6. Żremy żrący sos, i dochodzimy do wniosku że jednak jest z nas #c-----------l ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sos jest bardzo, naprawdę BARDZO ostry! A do tego pyszny :) Owoce dodane do mikstury fantastycznie wzbogaciły smak. Oceniłem go na ok. 300 000 SHU. Sosik jak dla mnie pasuje do wszystkiego - do pizzy, tortilli na kanapkę i w sosjerce do obiadu :) Opisywałem już jak pali TUTAJ ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I jak zawsze po więcej zapraszam pod tag #goomowesosy

#chilihead #chili #gotujzwykopem #papryczki
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund:
goomowy - Teraz już wiecie co Lucyfer jada na śniadanie... Kolejny przepis pod #goomo...

źródło: comment_MHNFfUP84Xya0nDxrCJMGVRz52NDsTjA.jpg

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@goomowy: ja mam takie małe pytanko. Ty tak szybko zjadasz te sosy, czy masz ich kilka w zapasie? Czuć różnicę w smaku przy tym jak pali w mordzie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@masiej: Jakieś tam drobne zapasy są :) Ale jem dość sporo, zabieram na grille etc. :) Ale nie robię też dużych partii :)

Ja czuję, tylko że ja już sobie wyrobiłem trochę odporności na kapsę. Jak ktoś mało je ostrego to niewiele poczuje, tylko na początku zanim zacznie bardzo jarać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@goomowy: w jaki sposob zamykasz sosy w sloikach? gotujesz je potem jak przetwory?
samo zamkniecie nie zakonserwuje sosu, ciekaw jestem ile dni maja waznosci

jak masz jakies informacje to sie podziel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pqp_1: Jak przetwory. Jak mam malutką partię to po prostu wlewam gorące do wyparzonych słoików i je później odpowietrzam. Jak duża partia to pasteryzacja przez gotowanie.
Jednak raczej trzymam się małych partii bo tak mi wygodniej :)
  • Odpowiedz