Wpis z mikrobloga

w nawiązaniu do tego wpisu http://www.wykop.pl/wpis/12788891/mirki-i-mirabele-zaraz-bede-mial-rozmowe-o-prace-j/

JA #!$%@?!!! UDAŁO SIE!!! Kasa bardzo licha (jak to w geodezji) i start od zera jako asystent geodety, ale możliwość zostania zwiększyła się o jakieś milion procent!!! No i będę pracował w zawodzie, więc nie szkoda 4 lat studiów i 4 lat pracy w Polsce. Firma spora, 500 ludzi na etacie, robota po całej Kanadzie.

Aż mi się nie chce wierzyć, bez znajomości, bez doświadczenia w branży w Kanadzie, a jednak. I będę jeździł quadem i jeszcze mi za to zapłącą!!! HUUUUUUURRRRRAAAAAAAA!!!!

@bios16 @InnychNieBylo @themetalowiec

#wygryw #kanada #praca #emigracja #zagranico #pracazagranica
  • 44
  • Odpowiedz
@byrdi: Mireczku, mam prośbę. Jako, że jestem obecnie na magisterskich dziennych z geodezji ( tak, przegrywam życie, bo inni już ogarniają na zaocznych prace), mógłbyś kiedyś napisać coś szerzej o swoich perypetiach w tej dziedzinie? Chętnie się dowiem czegoś z życia wziętego. No i oczywiście serdecznie gratuluje, niech m0 zawsze wychodzi Ci w okolicach 1 ;)
  • Odpowiedz
Dzięki wszystkim

@worldmaster: @m4kb0l: 20$/h, marnie, ale mogę się przemęczyć parę miechów po to żeby tu zostać.
@scobos @tangerine_ : będe zaczynał od zera, czyli od takiego pomiarowego w jak w Polsce. Pójść gdzieś, wbić coś itp. Większość czasu to będe przybywał znowu na północy Kanady, pracując na farmach olejowych. Więcej szczegółów nie wiem, bo prace zaczynam od przyszłego tygodnia.
@winnux: zaocznie inż, w międzyczasie pracowałem
@FantaZy: tak,
  • Odpowiedz
@byrdi: jak się ma to 20$/h do kosztów życia? Jesteś/będziesz w stanie coś odłożyć? Jakie koszty wynajmu mieszkania/pokoju tam gdzie jesteś? W jaki sposób ogarnąłeś jakieś lokum do spania przyjeżdżając do Kanady?
  • Odpowiedz
@FantaZy: @m4kb0l:

To jest brutto, jakieś 20% zabiorą na podatki. Koszty życia są dość spore, rzeczy spożywcze kosztują tyle samo co w Polsce tylko zamiast PLN tutaj jest w $. Za pokój płace 500$ na miesiąć, drugie 500 odchodzi na samochód (ubezpieczenie itp.). Więc 1000$ na miesiąć stale odpada. Pracując po 10 godzin dziennie można tyle zarobić w 5 dni, także z tego względu nie jest źle. 20$ to takie
  • Odpowiedz