Wpis z mikrobloga

#wiedzmin3 #wiedzmin #komputery #gry

Dużo napisano w kwestii wymagań Wiedźmina III. Od kiedy pojawiły się w sieci pierwsze zwiastuny polskiej superprodukcji, na właścicieli starszych blaszaków padł blady strach. Na początku tego roku, gdy do premiery gry było coraz bliżej, panika zaczęła narastać: wszem i wobec głoszono, że bez nowego sprzętu za minimum trzy (dubajskie) klocki, nie ma co w ogóle o Wiedźminie III myśleć.

Wielu pewnie zrezygnowało z zakupu gry, widząc grafiki takie jak załączona, których po internecie krążą setki.

A teraz fakty. W otrzymanego prosto od twórców gry (się pochwalę) Wiedźmina 3 gram od wczoraj. Gram na i5 4440, GeForce 750 Ti i 4 GB RAMu. A więc grafika ledwo wydala, a wedle minimalnych wymagać pamięci powinienem mieć co najmniej 6 GB.

Gra działa w stabilnych 40 klatkach, na ustawieniach średnich w rozdzielczości Full HD. Wygląda obłędnie. Komputer kupiłem rok temu za dwa tysiące.

Moja dziewczyna gra na Phenom II X4 955, GeForce 460 GT i 4 GB RAMu.

Gra chodzi w stabilnych 30 klatkach, wprawdzie na ustawieniach low (poza postprocessingiem), ale gra NADAL WYGLĄDA OBŁĘDNIE! Sprzęt kupiłem trzy lata temu za... dwa tysiące.

Jak przypomnę sobie ten płacz z ostatnich kilku tygodni, "CD-Projekt oszuści! Grafika miała być lepsza, wydymali nas!" to śmiać mi się chce. Programiści odwalili kawał świetnej roboty optymalizując najnowszego Wieśka, a oprawa tytułu naprawdę niewiele na tym straciła.

...Pomijam już zupełnie fakt, że cała ta gadka o grafice naprawdę wydaje mi się bezsensowna. Mówimy w końcu o grze RPG, która opowiada niesamowitą historię, w niesamowicie dobry sposób. Oprawa to tylko dodatek.

Tak czy owak! Właściciele starszych sprzętów - bez paniki! Nie wszystko stracone! :) Ja tym czasem wracam do gry - recenzja na ZagrajnikTV już wkrótce ;)

P.S. Dodam jeszcze, że zarówno na moim komputerze, jak i mojej dziewczyny, także GTA V działa płynnie i stabilnie. U mnie na medium, u niej na low. I również w tym przypadku na obu komputerach gra wygląda świetnie ;)
Pobierz
źródło: comment_tOyDL5jAnGaJ4oYaMRX2XoX3UV6NhKMN.jpg
  • 19
@qlink: ale z tym obłędnie to nie przesadzaj xD ja gram na ultra-wysokich na r9 280x i nic nadzwyczajnego, nieco lepiej niż 2, w dodatku w 2 roślinność stała tak kilka poziomów wyżej, tutaj tekstury roślinności są po prostu FATALNE i jeszcze bardziej fatalny ich lod jak z 10 letniej gry
@Jurigag: To już kwestia gustu. Mnie właśnie roślinność zachwyciła najbardziej. Mnóstwo traw, krzewów i drzew, bujających się na wietrze. Być może nie są najlepszej jakości, ale właśnie ich ilość robi świetny efekt. Za to efekty świetlne, modele postaci, animacje i ogólny zamysł artystyczny są po prostu fantastyczne :)
@qlink: Na razie pogralem niecałą godzinę

Phenom 2 X4 945 Black
20GB RAM DDR3
MSI nVidia GeForce GTX 970

ustawienia wysokie, choć jakby czasem dostawał lekkiej czkawki. Wygląda to jednak całkiem nieźle. W paru miejscach wydaje mi się, że nie było lepiej niż 2ka, ale dużo mam jeszcze do sprawdzenia.

Na razie dopiero sobie wyrabiam zdanie i o optymalizacji i o grafice i o samej grze, ale jest ładnie i nie
@qlink: są fatalnej jakości, w gothicu 3 czyli 9 letniej grze miały lepsze tekstury ! to że jest jej dużo i sobie lata nie ma żadnego znaczenia, tekstury lepszej jakości nie mają prawie żadne wpływu na fps, tylko na wielkość vram, mogli już dodać lepsze bo aktualnie wygląda to słabiutko
@qlink: Ja się trochę podepnę do twojego wpisu ;) właśnie instaluje wiedźmina a mój komp ma taką konfiguracje:
ATi Radeon 5830 1GB
AMD Phenom X4 945
8 Gb ddr3

Nie było jeszcze gry, która nie działała by mi płynnie. Choć by taki BF4 na multi na średnio wysokich ustawieniach na serwerze 64 slotowym działał płynnie. Ciekawe jak poradzi sobie z wiedźminem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@qlink: Zdziwiłem się srogo przy wiedźminie. Większość najnowszych gier chodzi mi na średnio-niski przy tak niskiej rozdzielczości jak 1366x768 (Project Cars, Assetto Corsa, Wiedźmin 2, Far Cry 4). A tu taka lipa. Po 5 latach odwyku od stacjonarki trzeba zainwestować w jakąś budę.