#oc #motoryzacja Mircy, czy jest możliwość ubezpieczenia samochodu przez ojca mojej dziewczyny, która kupiła samochód, a w umowie widnieje tylko ona? Z tego co się orientuje, to musi być współwłaściciel na umowie, ewentualnie darowizna 50% auta. Mi się wydaje, że w takim układzie się nie da, ale przyszły teść się uparł, że się da, więc pytam was.
@Neneszo: a wiesz ze nie wiem dokladnie, za ostatnie oc jak robilem jeszcze przez 25 rokiem to mialem 10% w gore, ale to mozliwe ze po znajomosci mi ta zwyzke taka zrobili
@Bochen88: @Neneszo: A darowiznę w obrębie rodziny, tj. Ojciec - Córka wystarczy sporządzić na kartce, bez udziału notariusza? Bo w obrębie najbliższej rodziny z tego co mi wiadomo podatku się nie płaci.
@santa1337: darowizna w pierwszej linii pokrewieństwa jest bez opłat do jakiejś kwoty (chyba 1000000 zl) . A pomiędzy obcymi do 1000 zł też bo jest to normalna umowa cywilno prawna, wiec nawet jak daruje 1 % z auta o wartości 20tys, to wartość darowizny będzie 200 zł więc będzie bez opłat.
@santa1337: jacyś ubezpieczyciele dają możliwość wpisania do polisy "głównego użytkownika" bez wpisywania do dowodu. Chyba link4 i coś jeszcze. I wtedy do polisy doliczają zniżki tego "głównego użytkownika", ale w razie szkody spowodowanej przez kogoś innego to temu "g. u." zniżki nie lecą. Polecam udać się do jakiejś multiagencji ubezpieczeniowej po szczegóły :)
Mircy, czy jest możliwość ubezpieczenia samochodu przez ojca mojej dziewczyny, która kupiła samochód, a w umowie widnieje tylko ona? Z tego co się orientuje, to musi być współwłaściciel na umowie, ewentualnie darowizna 50% auta. Mi się wydaje, że w takim układzie się nie da, ale przyszły teść się uparł, że się da, więc pytam was.
@santa1337: darowizna wystarczy 1%( ͡° ͜ʖ ͡°)