Wpis z mikrobloga

#plaza #opalanie #ludzkalogika
Leżę sobie na plaży i obserwuję ludzi na około. Obok mnie leżą dwie loszki ze swoimi facetami. Narodowość najprawdopodobniej angielska czy coś. No i tak patrzę czym oni się smarują. Jest to olejek do opalania z filtrem 8, słownie OSIEM. Przypominam, że to plaża w Hiszpanii, gdzie promienie uv napieprzają jeszcze mocniej. Czy nie lepiej im posmarować się olejem do frytek? Bo i tak z tego będzie rak i tak. Ani jedno ani drugie nie chroni białasów z kraju, gdzie więcej chmur niż słońca.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tusiatko: mam wrazenie, ze te wartosci przy filtrach mocno rosna od paru lat. Kiedys byly max 15, potem 25, widzialem 30, a ostatnio chyba nawet 50. Czy to ma sens? Czy to nie tylko jakis zabieg producentow, bo przekonali ludzi, ze trzeba sie smarowac olejkiem z coraz wiekszym numerem?

Moze to nie jest tak bardzo potrzebne? :)

Ale plaży w Hiszpanii zazdroszczę :)
  • Odpowiedz
  • 0
@wonsz_smieszek: to nie są wymysły, tylko w zależności od typu skóry, stopnia opalenizny no i miejsca gdzie się opalasz, trzeba odpowiednio dostosować filtry. Ja na początku sezonu, jak jestem jeszcze biała to stosuję 30, a czasem 50 miejscowo gdzie np. Się przypaliłam. Jak już się trochę opalę to spokojnie mogę brać 25/20. Jak już jestem mocno opalona to 15/10, ale nie np. O 12 w południe jak słońce napieprza najbardziej.
  • Odpowiedz
  • 0
@wonsz_smieszek: jakbyś mieszkał nad morzem i się non stop opalał, to byś bardziej docenił siłę filtrów :P ja już za dużo razy ponosiłam karę za niesmarowanie się, więc dziękuję bardzo :P nie no na południu jak ktoś się opala, to na serio musi się smarować, szczególnie jak ma blond włosy i jasną skórę. Rak skóry to nie wymysły. Ja badałam pieprzyki u dermatolog w tamtym roku i wszystko ok. Powiedziała
  • Odpowiedz
  • 0
@wonsz_smieszek: czemu zabiłbyś różowego? Nie widuję dużo obcokrajowców na codzień, bo mieszkam w Palmie. A na plażach to normalne, że są turyści, nie tylko Niemcy. Dzisiaj obok mnie była też grupka Grażynek hehehehe
  • Odpowiedz
  • 0
@wonsz_smieszek: acha hahahahahaha
6 lat będzie. Tutaj jestem kurą domową, bo do tej pory robiłam studia w Niemczech i bywałam w wolnym czasie tutaj. Co w sumie wychodziło razem w roku 50:50. Kończę studia i najprawdopodobniej stąd wyjedziemy z niebieskim, bo dla mnie będzie ciężko z pracą, a on chce zmienić szefa XD
  • Odpowiedz