Wpis z mikrobloga

Do wszystkich popierających wprowadzenie JOW w Polsce: wyobraźcie sobie, że nastąpiła zmiana ordynacji wyborczej na tą proponowaną przez Kukiza. W praktyce istotną ilość miejsc dostaje PO i PiS. Jako, że nie ma u na tradycji JOW ludzie wciąż głosują na partie i do sejmu dostają się zjeby pokroju Nowaka.

Żeby zmienić sytuację trzeba przetransformować PO i PiS od środka, tak jak próbuje to zrobić np. Tea Party w USA. Jak myślicie ile czasu potrwa nim na listy PO i PiS zostaną dopuszczeni uczciwi ludzie, którzy pragną zmian w Polsce i nie będą pracować na rzecz swoich kolesi?
#korwin #kukiz #jow
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakich list? Po za tym chyba o to chodzi, żeby nie było takiej kontroli.

@ex-03: mówię o obecnych, najbliższych wyborach :) Kukiz będzie musiał w parę miesięcy zbudować struktury, przecież nie prześwietli wszystkich, którzy będą chcieli startować z jego list, ani - tym bardziej, nie będzie ich weryfikował "ideowo", bo nie ma na to czasu.

A na jego listy już chcą się pchać ludzie z Partii Razem oraz byli działacze
  • Odpowiedz
@spluczka: To pewne jest? Nie wiedziałem o tym. jednak wybory do parlamentu to dla mnie całkiem inna bajka i pod innym kątem patrze na kandydata. Tak jak pisałem kiedyś :):

(...) przydałaby się przeciwwaga dla partii Korwin, która mam nadzieję osiągnie sukces w wyborach parlamentarnych. Z drugiej strony Korwin-Mikke z ustawą, którą chce wprowadzić przed wyborami parlamentarnymi mocno zaplusował u mnie. Mogli by się dogadać, w końcu cel mają ten
  • Odpowiedz
To pewne jest?

@ex-03: tak

Specyfika procedury wyborczej w tym systemie faworyzuje polityków umiarkowanych, eliminując znanych kandydatów radykalnych, którzy przy dużym poparciu społecznym mają równocześnie wysoki poziom nieufności wśród pozostałych grup
  • Odpowiedz
@ex-03:

PO+PiS się dogadają, zaprezentują własny projekt, a potem będą nim grać, szantażując Kukiza - "no popatrzcie, taki wielki antysystemowiec i zwolennik JOW, a nie chce zagłosować! Populista, demagog! " :>

taki artykuł Tomasza Lisa z dziś, odnośnie tego co mówiłem
  • Odpowiedz
@spluczka: Nie będę się wypowiadał na temat tekstu Tomasza Lisa, ponieważ nie wierzę w to co pisze i nawet nie będę tego czytał.

Nie miałem czasu, żeby dokładnie się przyjrzeć temu rozwiązaniu. Wydaje się być dobre, co mnie zresztą nie dziwi, jednak Kukiz ma jako jedyny szanse na drugą turę. Co dla mnie wydaje się kluczowe i zdziwiony jestem, że Korwin nie przekazał swojego poparcia. Przecież JOW to duża szansa
  • Odpowiedz
@spluczka: Odnośnie niesprawiedliwości nie mogę się zgodzić. Jeżeli większość z danego terenu chce, żeby reprezentowała go dana osoba, to jest według mnie jak najbardziej w porządku, że ten kandydat będzie w sejmie.
  • Odpowiedz