Wpis z mikrobloga

Benzoesan sodu; chamski konserwant dodawany przez producenta Twojego ulubionego ketchupu ( ͡º ͜ʖ͡º). Benzoesan wraz z witaminą C przekształca się w rakotwórczy benzen, gdzie oczywiście ketchup jako produkt powstały z pomidorów witaminę tę oczywiście zawiera ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ketchup Włocławek w wersjach 480g i 950g, w plastikowych opakowaniach które z pozoru wychodzą arcy-korzystnie cenowo nie jest tym samym produktem co Włocławek w szklanym opakowaniu.

Włocławek Pikantny 950g (plastikowe opakowanie):

pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca - benzoesan sodu, przyprawy.


Włocławek Pikantny 380g (szklany słoik):

pomidory (161 g pomidorów zużyto na 100 g produktu), cukier, przeciery z selera (7,3%) i cebuli (6,7%), skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, ocet spirytusowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy.


Omawianą substancje zawiera również linia ketchupów Kotlin, również należąca do koncernu Agros Nova.
#jedzzwykopem #jedzenie #wloclawek #zdroweodzywianie #dobrebopolskie
  • 5
@artem2x: Były badania, które podważają te "czarnowidztwo" wobec konserwantów. Chciano stworzyć popyt na zdrową żywność i stąd różne akcje, a jak się okazuje to przy produkcji "zdrowej żywości" też są szkodliwe substancje. Zresztą nawet witamina C w nadmiarze szkodzi. Mniejsza oto i tak ma to ch*jowe znaczenie, bo to jest dla debili polityka że coś zdrowe, a coś nie. Jakoś menel nie wykańczają się tak szybko, choć wszystko robią na hardcorze