Aktywne Wpisy
ZielonaOdnowa +40
Mam maly przydomowy sad, wlasciwie ciagle w trakcie tworzenia od trzech lat od kiedy tu mieszkam.
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
milo88 +177
Taka sytuacja, zamówiłem towar o wartości około 2750 euro i zapłaciłem kartą wielowalutową kantoru aliora. Stawka wymiany EUR/PLN wg ich aplikacji wynosił 4,47. Zgadnijcie po jakim kursie zrobili przewalutowanie... 4,80 tylko za to że nie wymieniłem środków na euro zawczasu tylko zrobili to za mnie z automatu, przez co skasowali mnie za sam proces wymiany na 900 zł. Podziękuję bardzo za taki kantor, zwykłe cwaniactwo i naciąganie ludzi.
#aliorkantor #alior #aliorbank #
#aliorkantor #alior #aliorbank #
1. za granicą jesteś obcy, imigrantem, i tak jesteś traktowany
2. obca kultura, czujesz się obco, nie rozumiesz mentalności tubylców
3. w pewnym sensie sprzedajesz swój naród i kraj za pare eurasów, wybierasz dolarki zamiast rozwijania i zmieniania tego kraju (choć ja wcale jakimś wielkim patriotą nie jestem, w dodatku mimo wszystko nadal jest to europa i europejska kultura)
4. potrzeba dużo banknotów na wyjazd (skąd je zdobyć?)
5. język, a to ogranicza wybór krajów jedynie do anglojęzycznych
6. ten bogaty zachód wcale nie jest lepszy pod wszystkimi względami, wbrew waszej propagandzie. patrz np.opieka medyczna w UK, inwigilacja i kontrola w UK, dzielnice muzułmańskie,
8. tubylcy nie będą chcieli się z tobą przyjaźnić, a polacy emigranci to w sporej części patolnia a do tego większość polaków tam będzie ci tylko chciała zaszkodzić. To jest całkiem zabawne że na emigracji tak się właśnie dzieje że szkodzą drugiemu zamiast pomagać, tym bardziej że w Polsce jakoś się tak (nadmiernie) nie dzieje...
9. samotność, obcość, itd. może to dobre dla kogoś kto chce tylko eurasów, konsole do gier, nowe samochody, ale ja akurat takich potrzeb nie mam. Więc co ja zyskam tam? Mniejszą ilość godzin pracy by żyć (więcej czasu dla siebie)? Co jeszcze?
10. czy na pewno będzie mnie stać na więcej niż w Polsce? rozumiem konsole, tv, samochody, ale co np.z ziemią, mieszkaniem, domem?
Mimo wszystko chciałbym choćby tymczasowo to spróbować, tylko musiałbym najpierw zdobyć banknoty na wyjazd.
#emigracja #uk #irlandia #niemcy #norwegia #polska #pytanie #oswiadczenie #praca #polaczki #szwajcaria
1. W USA tak nie ma, jesteś traktowany jak wszyscy.
8. Patrz punkt 1
10. Tak.
1. Jesli dajesz sie tak traktować to tak będzie.
2. Zgadza się, chociaż angole sa akurat #!$%@? podobni do Polaków. Można ich szybko ogarnąć.
3. Bzdura, w Polske możesz zawsze inwestować kapitałem zza granicy i bardziej jej pomóc przez to - pytanie tylko czy ma to sens.
4. Pożyczka? Rodzina? Zarobić? (Masz takie problemy i się martwisz, ze to Ty sprzedajesz kraj?)
5. I tak i nie.
6. Wole NHS
podsumujmy USA:
-rząd USA to straszne i chore ekstremum populizmu. np.mają kare śmierci i stosują na prawie przypadkowych ludziach (coś jak CBA kiedy PIS rządził), winny/niewinny ważne że ludzie myślą że prawo jest przestrzegane bo ktoś trafił na krzesło elektryczne
-skrajna inwigilacja, kontrola
-wystarczy że policja cię zatrzymuje do kontroli a ty sięgniesz ręką po dokumenty i dostajesz kulke a policjantowi włos z głowy nie spada, w końcu myślał że
PS Jestem tu, bo otagowales #norwegia ale jak masz tam zamiar znalezc prace to albo znajomosci albo doswiadczenie w czyms przydatnym + angielski perfekt albo nauka norweskiego i fart. Na start trzeba
2. jesli nie masz 40-50 lat, to praktycznie byles wychowany w kulturze zachodniej.
3.
Czy nie miałeś na myśli zamiast DAWANIA SIĘ OKRADAĆ ?
I zmienianie kraju ... lol ... a co ty możesz, poza niczym ?
Pojdziesz zaglosowac za granicą też i tyle możesz, chyba że jesteś jakimś lokalnym aktywistą, którzy i tak napotykają non stop rzucane kłody pod nogi ...
I po co tagujesz # niemcy skoro w gre wchodzą kraje angielsko jezyczne?!
Mysli ze tam czekaja na ciebie z kwiatami i orkiestra2 dęta?
W UK/Niemcy co najmniej 15% to osoby majace korzenie na emigracji.Obcy bys byl w Japonii.
lawwwl, no tak, nie przejmuj się ...
http://www.wykop.pl/link/2512399/gang-pedofili-z-uk-gwalcil-dzieci-i-niemowleta/
To nie jest ten gang, co ostatnio zgwałcił 1600 osób, ani ten poprzedni, ani tamten jeszcze poprzedni.
To KOLEJNY.
@bez_pracy_brak_kolaczy: W innych krajach Starej Europy jest tyle ludzi z całego świata, że kolejny 'obcy' wcale nie jest obcy a i ty możesz zawsze spotkać i trzymać się z ludźmi podobnie czujących się w nowym miejscu.
I to jest ciekawe!
W londynie jest podobnie, 45 minut w jedna strone to dobry czas. Bedac w
1. to też zależy od tego jak się zachowujesz, jak jesteś w porządku to "wtapiasz się w tłum",
2. zdolność do adaptacji, mówi Ci to coś? :)
3. w imię Ojczyzny nie będę marnował najfajniejszego okresu w moim życiu i #!$%@?ł za 1500 zł w kraju jak mogę normalnie pracować za 8 razy więcej 1300 km dalej,
4. iść do pracy, jakiejkolwiek i odłożyć,
5. teraz możliwości nauki języków są
ad.3 Dorośnij. Pieprzyć innych oraz jakiś prestiż, masz pieniądze na normalne życie, a resztę zostaw dla idiotów w TV, co karmią idotyzmami.
ad.10 Jako iż pewnie w życiu nie pracowałeś, albo masz mało lub wcale doświadczenia - Nie ma nic za darmo.