Wpis z mikrobloga

Kolejny dzień w #pracbaza. Znowu się nasłucham gówno argumentów jak to komputery z jabłuszkiem są zajebiste i w ogóle genialne, dodają 300 procent punktów magii. Już mi się płakać chce.

Co ci ludzie mają, że na każdym kroku muszą podkreślać "zajebistość" tych swoich maszyn? Dla mnie to tylko pudełko, które ma wykonać określoną pracę i o 16:00 wyłączyć się i tyle. Ech, chyba się starzeję :(

ps. Steve nie korzysta już z komputerów Apple parę lat. Morzna? Morzna!

#oswiadczenie #oswiadczeniez #gorzkiezale #apple
Pobierz andreas1984 - Kolejny dzień w #pracbaza. Znowu się nasłucham gówno argumentów jak to ...
źródło: comment_ZnfYsgxNS4kuebOEno0ckzWwXe24CCsh.jpg
  • 116
@wrrior:

No więc się pytam, które części są niekompatybilne i z czym? Co ma źle działać?

Były problemy z obsługą amd x2, niektórym działało, innym się wysypywał, problem stanowił też chipset, nie z każdym protools chciał współgrać, ludzie miewają problemy z kontrolerami firewire, problem z latencją i przycinaniem, gdzie jednym z lekarstw może być wyłączenie bluetooth, wifi i karty sieciowej albo stacji dyskietek w biosie(!). Wysypywanie audio z powodu zintegrowanej karty
@andreas1984: sam apple nie mam za duża bieda, ale byłem na kursie graficznym a tam buuum apple i co i lipa - grzał się i strasznie mulił choć według specyfikacji nie powinien.
2 razy wyłączył PS`a choć pracowliśmy na mini plikach w jpg kilkaset kilobajtów
@Gummy: No okej, jestem w stanie przyjąć takie obszerne wyjaśnienie ale mam dwie uwagi - takie sprawy dotyczą małego odsetka użytkowników, bo zastosowanie jest bardzo specjalistyczne. Ponadto Makom dość szybko ucinana jest kompatybilność wsteczna - dla przykładu na starszym systemie musisz wyszukać odpowiednio przestarzałą wersję softu. Windows pod tym względem jest dużo mniej restrykcyjny i oba podejścia mają swoje wady i zalety.
@wrrior: dlatego tez napisałem ze są ludzie którym działa. Ogólnie może być loteria czy podepniesz interfejs bo akurat kontroler FireWire mu nie smakuje. Ale podkreślam ze to jest kwestia samego softu, wersja na Windowsa jest jakby drugiej kategorii. Co do wstecznej kompatybilności to zgadzam się, dlatego tez nie jestem zwolennikiem ani maca ani pro toolsa. Siedze na windowsie od czasów 95 i po prostu #!$%@? się jak muszę otworzyć nowa kartę
@Gummy: Ok. Ja właśnie w te historie o 'szybszych renderingach' nie wierzę. Bo do czego to porównać? Do typu procesora, czy może ceny zestawu na którym się renderuje? Jak jest w pierwszym przypadku - nie wiem (ale wątpię) natomiast w drugim każdy wie, że Mac nie ma nawet startu.
@wrrior: Najbardziej wiarygodny byłby test, w którym koło maca pro stanąłby pecet z możliwe przybliżoną konfiguracją. Pchają tam teraz zwykłe xeony, więc postawienie peceta z takimi samymi bebechami problemem raczej nie będzie. Nie wiem tylko jaki byłby odpowiednik takiego FirePro D300 cz D500 jakie tam siedzą. Test z renderem przy użyciu CPU oraz CPU + GPU (w przypadku bliźniaczych kart) byłby jedynym wiarygodnym.
@wrrior: Mac pro z configiem
e5 6 core 3.5ghz
2x firepro d300
12gb ram
256gb ssd
kosztuje ~15k według ispot.pl

Złożenie porównywalnego peceta to pewnie jakieś 11-12k pln. Mówię już o przypadku z porządną obudową, zasilaczem i systemem. Same grafiki wychodzą po 3k za sztukę (W7000 który jest bliźnaczym modelem D300), E5-1650 v2 to jakieś 2800zł.