Wpis z mikrobloga

Niedługo zlewam swoje pierwsze piwko na cichą. Warzę Dry Stouta, chmieliłem Marynką 30g na goryczkę, 10g na aromat i planuję do cichej dorzucić jeszcze 10g na zimno.

Czy moglibyście polecić mi jakiś dodatek, który mógłbym dodać na cichą, żeby trochę wyróżnić piwko? Myślałem o lasce wanilii lub płatkach dębu francuskiego, co mogłoby dać dobre rezultaty?

#piwowarstwo
  • 17
@krzysiekka90: Przyznam się szczerze, że nie przepadam szczególnie za stoutami i trochę wstydzę się, że nie wziąłem się za inne piwko, ale zdecydowałem się na to, gdyż podobno "wybacza dużo błędów" (tak mówił @kopyr, pozdro!), więc dużo zrobiłem już drogą kompromisu :) Chciałbym dać temu piwku zatem czegoś oryginalnego. Żałuję, że nie przemyślałem sprawy i zamiast Marynki nie użyłem chmielów amerykańskich :<
@Wierszu: nie rób z tym piwem nic. Jak się bardzo upierasz, to sypnij z 50g citry na zimno. Ostatnio tak właśnie zrobiłem z dry stoutem i jestem z tego piwa bardzo zadowolony.
@RomeYY: nie kumam, ale dodam chyba krew dziewicy w końcu
@Rajca: mówisz? Nie mam w tym doświadczenia, ile w takim razie powinienem dodać? Zostało mi 30g Marynki.
@spunky: to powinienem tyle tych gramów sypnąć? 50? Nawet jeśli nie chodzi o citre? Jak to z tym jest, jakie są główne różnice chmielenia na aromat a na zimno? Może dorzucić do cichej 30g Marynki (tyle mam)? Albo tak jak mówisz, zainwestować
@Wierszu:
10g na zimno jest całkowicie bez sensu. Dorzucasz sobie roboty, a taką ilość nie masz szans wyczuć w piwie.
W ogóle, marynka na zimno to kiepski pomysł. A najlepiej doczytaj sobie na piwo.org o chmieleniu na zimno, to będziesz wiedział ile i co daje jakie efekty.

Jeśli nie bardzo wiesz, co dodawać do piwa, może na pierwszą warkę sobie odpuść dodatków na zimno?

Do piwa można wrzucić cokolwiek - przyprawy
@BrowarPERUN: dzięki za rady! Od ilu gramów to miałoby sens, te 30g Marynki też słabo? Ale zrobię chyba tak jak radzi @spunky i dorzucę 50g citry, a inne dodatki sobie daruję. Mam nadzieję, że będzie czuć jakichś tropików :)

I jeszcze jedno: planuje potrzymać piwko na cichej tak przez 10 dni. Wrzucać chmiel od samego początku, czy na jakieś 5 dni przed końcem?
@Wierszu:
najlepiej na zimno chmielić przez 4-5 dni w temp 19C.
Marynka jest zwyczajnie słaba na chmielenie na zimno. Tym bardziej, że nie znasz pochodzenia chmielu, a to kluczowe dla określenia jego jakości.

Kwestia ilości chmielenia na zimno to już subiektywne, przy słabych piwach wystarczy mniej, przy mocniejszych - więcej. Pomijam element stylowości, bo w Dry stoucie późne chmielenie już jest błędem w sztuce, nie mówiąc o chmieleniu na zimno ;)