Wpis z mikrobloga

@companero: Te przepisy już były tu wklejane. Po tym jak sędzia rozpoczął już grę od środka nie ma dyskusji co do prawidłowości gola. Chodzi tu o czy w ogóle powinien powinien rozpocząć grę wiedząc że na boisku znajduje się nieuprawniona osoba - moim zdaniem tak i do tego odnoszą się przepisy co do osób nieuprawnionych które przytoczyłem wcześniej.

@Kozzi: do taktyków nie musisz mnie wołać :)
  • Odpowiedz
@Minieri:
wiesz, zawsze drażni mnie jak ktoś przedstawia PRZEPISY GRY W PIŁĘ NOŻNĄ we własnej interpretacji.
Po pierwsze, może i były przedstawiane wcześniej, ale żyję w Polsce i po to jest wydawana polska wersja, żeby jej używać.
Po drugie jak już tak biegle władasz przepisami - to osoba niepożądana a nie nieuprawniona ;)
  • Odpowiedz
@companero: Były po polsku, nieco wyżej wklejał @Ksiunc
Sęk w tym że jeśli w oficjalnych przepisach nie ma żadnego zapisu regulującego daną sytuację to pozostaje ona do interpretacji, a tu już zdania mogą być podzielone. To nic dziwnego.
  • Odpowiedz
@Minieri:
dokleiłem jeszcze dodatkowo poniżej dwie kropki i nie ma nic wspomniane o takiej sytuacji.
To jest własnie niedoprecyzowanie przepisów, bo jest napisane co ma zrobić sędzia podczas wtargnięcia na pole gry podczas gdy piłka jest w grze a nie poza nią ;)
Na 100 % nie ma wzmianki o tym, czy sędzia wznawia grę, podczas znajdowania się osób towarzyszących, rezerwowych i niepożądanych...
  • Odpowiedz
@companero: Jestem tego samego zdania i nie widzę w tym golu żadnej kontrowersji. W razie czego jest również prawo korzyści które w jakiś można tu podciągnąć.
  • Odpowiedz
@Minieri: można jeszcze doczepić się poszanowania sędziego asystenta.
Jak jest wymiana zawodnika, to po wymianie sędzia czeka na zajęcie przez asystenta swojej pozycji i dopiero wznawia mecz. Jak widać na gifie, to asystent nr 1 zostaje daleko za "akcją" :D
  • Odpowiedz
@companero: Nie, bo jeden z dwójki w kole dotknął piłki wcześniej, jeśli by nie dotknął to gol nie powinien być uznany bo w przepisach jest napisane że gracz rozpoczynający może dotknąć piłki tylko raz :)
  • Odpowiedz
@Minieri: dotknął nie dotknął to nie ma różnicy, piłka MUSI się poruszyć a tutaj na gifie nie da się jednoznacznie określić czy piłka się poruszyła i to na połowę przeciwnika ;)
Bo nawet jeśli poruszyła się wzdłuż linii i wyszła za linie boczną to rozpoczęcie się powtarza :)

sumując, jedyne do czego można się przyczepić to tylko rozpoczęcia.
  • Odpowiedz