Wpis z mikrobloga

• 1
Miraski kochane, zastanawiam się nad instalacją #ubuntu na moim notebooku (toshiba nb550d), ale nie wiem czy mi rzeczywiście przyspieszy mi to komputer i trochę martwię się, że stracę niestandardowe skróty klawiszowe z fn (podglasnianie, zmienianie wyjścia na obraz itd). Możecie pomóc?
#linux #windows #laptopy
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rewo96: musisz utworzyć bootowalny obraz iso na pendrajwie, pod windowsem z tego co kajarzę to programem rufus to zrobisz, potem ustawiasz w biosie bootowanie z usb i odpalasz
  • Odpowiedz
@Rewo96: to zapomnij o gentoo czy innych wynalazkach gdzie sam kompilujesz jadro. Kokedzy wyzej podrzucili Ci kilka propozycji, xubuntu, mint xfce od siebie dodalbym lubuntu bo jest lekki i ma niezle wsparcie community. Musisz zainstalowac i potestowac. Pamietaj ze linuxy maja kilka bolaczek: nie do wszystkich urzadzen sa sterowniki, niektore programy pod llinux sa gorsze niz pod windows, slabo dogaduje sie z silverlight. Musisz sam poczytac i sprawdzic czy linux
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Mithrindil: mi zależy na tym, żebym mógł na nim obejrzeć jakiś film, posłuchać muzyki i posiedzieć w internecie bez żadnych zacinek. Czy lubuntu będzie się lepiej sprawował od Windowsa?
  • Odpowiedz
@Rewo96: mam toshibę nb520, bliźniaczy model do 550, przyciski funkcyjne działają bez problemu, wszystkie sterowniki również, testowałem tam ubuntu 12.04, ubuntu 14.04, lubuntu 14.04 i mint mate 17.1, na ubuntu 14.04 przycina, na lubuntu i mint działa w miarę płynnie, ale cięższe strony potrafią go przyciąć
  • Odpowiedz