Wpis z mikrobloga

Corsendonk, Pater
Abbey Dubbel
Ekstrakt 14.6, 6.5% alk.
Warka do 9.12.2017
4.99zł - 0.33l

Goedendaag! Tydzień (a właściwie patrząc po ilości piw to bardziej dwa tygodnie) z piwami belgijskimi czas zacząć. Jak zaczynać, to z grubej rury, więc wjeżdża p--o z oceną 97/99 na ratebeerze. Z tego, co się orientuję, to jest to dubbel odmiany bruin (brązowy). Zobaczmy, co się udało uwarzyć Belgom, jak smakuje ten wzorzec stylu według internetu, istne spécialité de la maison tygodnia belgijskiego w Lidlu.

Z butelki aromat rodzynek, karmelu i daktyli. Z kolei ze szkła czuję głównie siarkę, jak z leczniczej wody mineralnej typu Zuber. Poza tym trochę moreli i bananów, charakterystycznych dla belgijskich drożdży. Barwa ciemnobrunatna, z rubinowymi refleksami, p--o wygląda na mocno wysycone, a wręcz musuje, przez co piana jest wysoka, ale niestety tworzą się wielkie bąble i niezbyt estetycznie to wygląda.

W smaku, hmmm... Jest coś pokroju lekkiego karmelu, trochę posmaku alkoholowego, wysokie, zapychające wysycenie i spora wodnistość.

cotusiestalo.wma

Nie wiem, czy trafiłem na jakąś gorszą warkę, czy co, ale nie tego oczekiwałem. Dotychczasowe dubble były zdecydowanie pełniejsze w smaku i ogólnie smaczniejsze. Może po prostu p--o jest za świeże, po wyleżakowaniu pewnie mogłoby sporo zyskać. Co nie zmienia faktu, że spodziewałem się mocniejszych doznań od piwa, które może się poszczycić ósmym miejscem ze wszystkich dubbli na świecie. Mam nadzieję, że to tylko chwilowa wpadka i że reszta Belgów dumnie będzie reprezentować swój kraj.

#p--o #ocenpiwo #degustujzwykopem #craftbeer #browarhipster i nowy tag #thebobolodegustuje
T.....o - Corsendonk, Pater
Abbey Dubbel
Ekstrakt 14.6, 6.5% alk.
Warka do 9.12.20...

źródło: comment_B9979uJnM1nhVTUhV3ovHHwyAePpqrw6.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach