Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #maven #eclipse Stworzyłem sobie projekt budowany narzędziem maven. I tak patrzee sobie na możliwości które kryją się pod przyciskiem run. Jest tam ich kilka m.in. maven build, maven clean, maven install.
Każda z nich powoduje jakąś zmianę w projekcie.

Niestety opcja maven install wywala błąd Fatal error compiling: tools.jar not found: C:\Program Files\Java\jre1.8.0_31\..\lib\tools.jar. Nie wiem czemu wogle maven pobiera domyślnie jre, skoro JAVAHOME mam ustawione na jdk. Wiecie jak sobie z tym poradzić?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wogle

@devaitis: yhy...
Skonfigurowałeś maven-a i builda ? Czy tylko klikasz sobie na pałe "maven install" ? Pierw zrób zależności, podepnij odpowiedni jdk, zobacz co musisz wywalić z libów i później startuj. Najlepiej przeczytaj jakiś tutorial do mavena zamiast na czuja się z tym bawić. Plugin w eclipsie jest o tyle fajny że masz tam wyszukiwarkę paczek jeśli potrzebujesz coś dowiązać to szybko możesz znaleźć to w repozytoriach.
  • Odpowiedz
@devaitis: odpalasz pod Eclipse? Zatem do eclipse.ini dodaj przed "-vmargs":
-vm
C://jre/bin/server/jvm.dll

Swoją drogą... jak maven, to powinieneś budować z linii komend. Eclipse sobie sam zbuduje, bez odpalania mavena z Run'a. W Run powinieneś odpalać klasę z main lub podpinać się debugerem.
  • Odpowiedz
@qmar: No tak piszo na overflołach. Ale wydaje mi się, że wsio dobrze już poustawiałem, albo nie wiem gdzie to ustawiać. Na razie kończę z tym bój. Jak się dokształce to wrócę do tego.
  • Odpowiedz