Wpis z mikrobloga

#programowanie #embedded #linux #elektronika

Mirasy spod tagu, macie jakieś sprawdzone publikacje/książki na temat Linux embedded? W sieci tego sporo ale generalnie nic nie opisuje jak zrobić takie trywialne rzeczy jak migający LED, tylko opisy j---a i inne pierdoły. Generalnie będę musiał douczyć się w tym zakresie (z tym że robilibyśmy wszystko od zera) bo na razie temacie to jestem zielony jak trawa na wiosnę.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janek_kos: linux to linux, on zajmuje się obsługą sprzętu. Masz bibliotekę I/O i napierdzielasz, nic więcej. Na armach możesz postawić linuxa ale nie musisz. Popularne army z otwartą dokumentacją można programować bez użycia systemu operacyjnego lub jakiegoś innego, wspieranego, np freeRTOS.
  • Odpowiedz
@janek_kos: Ja u siebie na małej zabawce z linuxem (Arietta G25) robię komunikację I/O poprzez zapis/odczyt z/do pliku. Wielkiej filozofii tu nie ma. Musisz wiedzieć, gdzie i jak się odwołać w systemie.
  • Odpowiedz
Masz bibliotekę I/O i napierdzielasz, nic więcej.

@andzej74: No OK, a co jeśli chcę sobie zrobić jakieś przerwanie np co 10mS? Rozumiem że na to są gotowe funkcje i np. w argumentach wpisuje co ile przerwanie i jakie funkcje mam wywoływać? Albo jak organizuje się odbieranie danych po np. SPI?

Na armach możesz postawić linuxa ale nie musisz. Popularne army z otwartą dokumentacją można programować bez użycia systemu operacyjnego lub jakiegoś
  • Odpowiedz
@janek_kos: świat idzie do przodu i system operacyjny wszystkim się zajmuje. Tanim i łatwym w nauce przykładem będzie raspberry pi, masz tam linuxa, GPIO i protokoły komunikacyjne.
Masz POSIXa, biblioteki standardowe, biblioteki do obsługi peryferiów i lecisz jak pod zwykłym komputerem, na tym to polega właśnie.
Rozwinięciem są systemy czasu rzeczywistego ale te linuxowe, jak QNX dalej programuje się tak samo z ewentualnymi jakimiś dodatkami.
  • Odpowiedz
@janek_kos: systemu raczej nie postawisz na mikrokontrolerze, chyba, że jakiś malutki FREERTOS ale on nie spełni Twoich wymagań raczej.
System instaluje się na dysku, pamięci flash czy karcie SD. Np na raspberry jest na karcie SD i robi się na kompie instalatorem.
Patrzysz na system wbudowany jak na niewiadomo co a właśnie dlatego jest to system by maksymalnie to usprawnić. Na raspberry ściągasz z repozytorium code::blocksa, podłączasz klawiaturę, myszkę i
  • Odpowiedz