Aktywne Wpisy

new-object +38
DonSizar +23
#gielda k----x czekolada gorzka 80g za 10 ziko. P------o ich tam z tym kakaem. Jeszcze rok temu kupowałem ją za 3 50 zł w biedrze.
źródło: temp_file3986625385344817575
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file3986625385344817575
PobierzWykop.pl
Mirasy spod tagu, macie jakieś sprawdzone publikacje/książki na temat Linux embedded? W sieci tego sporo ale generalnie nic nie opisuje jak zrobić takie trywialne rzeczy jak migający LED, tylko opisy j---a i inne pierdoły. Generalnie będę musiał douczyć się w tym zakresie (z tym że robilibyśmy wszystko od zera) bo na razie temacie to jestem zielony jak trawa na wiosnę.
@andzej74: No OK, a co jeśli chcę sobie zrobić jakieś przerwanie np co 10mS? Rozumiem że na to są gotowe funkcje i np. w argumentach wpisuje co ile przerwanie i jakie funkcje mam wywoływać? Albo jak organizuje się odbieranie danych po np. SPI?
Masz POSIXa, biblioteki standardowe, biblioteki do obsługi peryferiów i lecisz jak pod zwykłym komputerem, na tym to polega właśnie.
Rozwinięciem są systemy czasu rzeczywistego ale te linuxowe, jak QNX dalej programuje się tak samo z ewentualnymi jakimiś dodatkami.
System instaluje się na dysku, pamięci flash czy karcie SD. Np na raspberry jest na karcie SD i robi się na kompie instalatorem.
Patrzysz na system wbudowany jak na niewiadomo co a właśnie dlatego jest to system by maksymalnie to usprawnić. Na raspberry ściągasz z repozytorium code::blocksa, podłączasz klawiaturę, myszkę i