Wpis z mikrobloga

Chcę trochę ulepszyć 6-5 letni komputer. Nowe gry nadal śmigają ale w niektórych trzeba już trochę zmniejszać jakość.

Od czego zacząć?

Płyta: Gigabyte M57SL-S4 rev.2

Procesor: AMD Phenom x4 9550

Grafika: 9800 GT 512MB DDR3 (Gainward)

RAM: Patriot DDR2 4 x 1GB 800MHz CL4

Zasilacz: Pentagram 500W

#serwispc
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szkkam: Jaka jest teraz dobra? Odkąd już kupiłem komputer nie wiem co jest na topie;) Żeby nie była za dobra bo nie zmienię grafiki i procka, chyba, że zmieszczę się w 500 zł ale wątpię.
  • Odpowiedz
@maqs7: Niestety nie wiem ;) 9800GT ma już swoje lata, więc masz do wyboru na pewno dużo lepszych modeli. Nie bierz też coś super wydajnego bo procek może okazać się za wolny i nie poczujesz takiej różnicy. Tak na szybko patrząc na benchmarki do 500 zł możesz dostać np HD5850 na gwarancji, która ma 2x więcej pkt niż 9800gt. Po 200-300 widzę hd5770, która też wygląda na wydajniejszą.

A jak
  • Odpowiedz
@szkkam: Nie podkręcany, nie bawię się w to bo mi wystarczał do niedawna. Jakbym wziął np. hd5770 to bym mógł jeszcze dokupić 2 x 2GB RAM. Można mieć 2 x 1 i 2 x 2 jednocześnie?
  • Odpowiedz
@cabis: A ile jest wart ten mój zestaw? Taki mniej więcej ;) Bo jak czytam o nowym procku i grafie to wydaje mi się, że lepiej już wszystko od nowa złożyć tak do 3k i sobie na 6 rat rozłożyć.
  • Odpowiedz
Sprawdzaj każdą część na allegro. Procek 150-200zł jeśli ktoś go kupi (bo phenomy pierwszej generacji nie były dobre), płyta tak 150zł, karta tak 120-150zł, pamięci 4x 30-35zł zasilacz nie wiem ale na pewno poniżej 100zł, myślę tak koło 70zł.

Nowy zestaw do 3k to coś takiego bym proponował.

Intel Core i5-3350P

MSI
  • Odpowiedz
@cabis: Można odliczyć dysk bo mam Barracude 1 TB, napęd też mam u siebie a nowy to bezsens, ostatni raz używałem tylko żeby sobie format zrobić jakimś bootowalnym programem na g;)
  • Odpowiedz
@Lm_Niebieski: Tę kartę graficzną (7870 XT) poleciłem nieprzypadkowo bo jest szybsza niż zwykłe 7870, tutaj test -> http://pclab.pl/art52024.html ta karta jest pomiędzy 7870 a 7950.

@maqs7: Skoro tak to możesz płytę brać trochę lepszą MSI Z77A-G45 i lepszy procesor Intel Core i5-3570K - jeśli podkręcasz to świetny zestaw ale to już by przekroczyło 3k.
  • Odpowiedz
@cabis: Ceny będę miał niższe niż przeciętny śmiertelnik. Kumpel handluje drukarkami i ma zajebiste zniżki w hurtowniach;)

Za swój zestaw 5 czy tam 6 lat temu bez twardziela dałem niecałe 2k.
  • Odpowiedz