Wpis z mikrobloga

Mirki, kolejny mój problem z zakresu programowania Symfony2.

Mam problem z Twigiem i za nic nie wiem jak go rozwiązać. Całość przedstawia się następująco:
Zakładamy, że dla uproszeczenia przykładu istnieją 3 pliki: head, layout, stronaGłówna.

W pliku head mamy całą sekcje head strony, w tym {% block title %} {% endblock %}, w którym zawiera się tytuł strony.

W pliku layout wykorzystujemy include, żeby dodać cały nagłówek to szablonu głównego.

W pliku stronaGłówna, używam extends layout, żebym mógł dopisać treść strony.

W takim układzie, nie mogę nadpisywać bloku "title". Wykorzysytwałem już opcję z "embed" zamiast "include" jednak to nie pomaga.

Jak rozwiązujecie takie zagnieżdżenia?

#programowanie #symfony #symfony2 #twig
  • 11
  • Odpowiedz
@komplik: Blok body działą, bo poprzez "extends" dostaję dostęp do pól w pliku o który się opieram. Pozostałe bloki nie działają, bo są zagnieżdżone głębiej - w head. Head trzymam w osobnym pliku, aby uniknąć redundancji, bo w projekcie mam kilka layoutów, które mają taką samą część "head", ale różnią się tym co jest dalej.
  • Odpowiedz
@Jaslanin: Masz rację. Zamieniałem już wcześniej "include" na "embed" jednak to nie pomogło :(

edit: chyba, że w pliku layout utworzę normalny blok, a dopiero w pliku z konkretną stroną, rozszerzającą layout wykrzystam "embed", ale to wydaje się być mega niewygodne :(
  • Odpowiedz