Wpis z mikrobloga

A wy co, pewnie dalej jecie sery z przeceny z biedry.
Oto mój cheddar i ricotta z serwatki.

Zużyłem 5 litrów mleka na cheddar i już widzę, że trochę mało, następnym razem wezmę więcej. Wyszło 0,55 kg cheddara i 0,4 ricotty. Do serwatki dodałem jeszcze 0,5 litra mleka. Popełniłem kilka błędów, ale raczej podczas wyrobu następnego serka je ominę. Tylko teraz musi dojrzewać 2 miesiące.

#gotujzwykopem #gzw #serowarstwo #ser
Pobierz
źródło: comment_oV7mHMtt01XCoIX0bKgxwJWKS5FGTJTK.jpg
  • 14
@ldm666: ogólnie wysoki, ale z mozarellą jest prościej, bo nie potrzebujesz prasy i formy do sera, co oznacza, że najdroższe rzeczy ci odchodzą. Mleko musi być świeże, ewentualnie pasteryzowane w niskiej temperaturze, co oznacza, że kosztuje 3,50 zł/litr. Do tego podpuszczka 20 zł, starczy na kilka-kilkanaście serów, tak samo kultury bakterii. Potrzeba jeszcze kilku rzeczy, ale w sumie przy miękkich one odpadają (wosk lub pasta ochronna). Także byś miał mleko +