Wpis z mikrobloga

#energetyka #spiseg #polityka
Głównie tylko PO jest przeciw wprowadzeniu gwarantowanych taryf dla prosumentów, a dlaczego? A wyjaśni to poniższy obrazek... Jutro głosowanie w Sejmie nad ostatecznym wyglądem ustawy o prosumentach i energii odnawialnej - wielkie koncerny pchają swoje łapska i próbują manipulować posłami z pozostałych partii aby nie dopuścić do wolnej energetyki wśród zwykłych szarych obywateli... 200 tysięcy rodzin ma szansę produkować własną energię, ale to nie pasuje wielkim koncernom energetycznym, więc za wszelką cenę próbują manipulować, co pokazuje kolejny obrazek (jeden z wielu przykładów): http://i.imgur.com/s9PdkFr.png
sensi - #energetyka #spiseg #polityka
Głównie tylko PO jest przeciw wprowadzeniu gwa...

źródło: comment_Y4DIQm9sVIoShcrt60irVF1ytKFZ98iA.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@babisuk: to ile dopłaci zwykły zjadacz chleba zostało policzone - kilkanaście lub kilkadziesiąt groszy miesięcznie więcej - czy to naprawdę tak dużo i jest to tak odczuwalne jak sugerują to koncerny energetyczne? Nie sądzę.

40gr/kWh to nie jest wystarczająca kwota aby pomóc rozwijać energetykę obywatelską. Poza tym te poprawki PO usunęły z ustawy zapis o gwarantowanych taryfach, co spowoduje, że na instalacje OZE będzie stać tylko najbogatszych. Zapis o gwarantowanych
  • Odpowiedz
@babisuk: to nie to, że nie policzyli dokładnie, to ja po prostu nie pamiętałem dokładnej liczby, ale dla Ciebie ją znalazłem :) Dopłata będzie wynosiła 2,51zł na 1 MWh. Ja póki co mieszkam w blokach, więc ta ustawa mnie bezpośrednio nie dotyczy. Zużycie energii w mieszkaniu w którym jeszcze niedawno mieszkałem (od lutego przeprowadziłem się do kawalerki, więc nie mogę jeszcze mówić o zużyciu energii w tym miejscu, zaś poprzednie
  • Odpowiedz
@babisuk: 75gr/kWh jest tylko dla instalacji do 3kWh, dla większych instalacji jest mniej. Mówienie, że ktoś ma na tym zarabiać to jakaś bzdura. Przypominam, że koszt takiej instalacji dla PV to wydatek w granicach 20 tysięcy złotych. Zanim jakkolwiek zwróci się taka instalacja, to minie ładnych parę lat.

300MW przy 3kWh oznacza co najmniej 100 tysięcy instalacji. Ogólnie szacuje się, że skorzysta na tym jakieś 200 000 gospodarstw, licząc po
  • Odpowiedz
@YouCanCallMeBillieGates: te 200 tysięcy instalacji to jest 1% rynku energetycznego - chyba nie ma obaw, że państwo czy też te "wielkie koncerny" zbankrutują z tego powodu. Poza tym patrzenie w ten sposób jest bardzo krótkowzroczne. Po pierwsze z opłaconych instalacji także trzeba płacić podatki. Po drugie ludzie, którzy zaoszczędzą z czasem jakieś pieniądze dzięki temu, to ludzie, którzy mogą więcej wydać na różne inne produkty powodując tym samym stymulację gospodarki
  • Odpowiedz
@YouCanCallMeBillieGates: no i dlatego próbują wpłynąć na ustawę, co nie powinno mieć miejsca - tamten dodany obrazek całkiem nieźle pokazuje komu zależy na tym by ta ustawa nie przeszła w takiej wersji jak ją cudem udało się przepchnąć przez Sejm.
  • Odpowiedz