Aktywne Wpisy

nutsheell +11
Co mam zrobić, jak chce wziąć ślub, a nie mam świadków?
Świadomie z niebieskim izolujemy się od ludzi i nie mamy żadnych znajomych. Już jeden termin nam przepadł bo nie mieliśmy świadków, USC mówił że absolutnie nie ma opcji żeby urzędnicy nimi byli
Pisałam na lokalnych grupach, że szukam świadka na ślub, płacę 200zł każdemu bo to przecież 15 minut roboty to były same heheszki
Co za gówniany archaiczny przepis o świadkach
Świadomie z niebieskim izolujemy się od ludzi i nie mamy żadnych znajomych. Już jeden termin nam przepadł bo nie mieliśmy świadków, USC mówił że absolutnie nie ma opcji żeby urzędnicy nimi byli
Pisałam na lokalnych grupach, że szukam świadka na ślub, płacę 200zł każdemu bo to przecież 15 minut roboty to były same heheszki
Co za gówniany archaiczny przepis o świadkach

notakjakbytotalnie_ +117
obiadokolacja chłopska
źródło: temp_file628766008230610877
Pobierz

- Bufor który można łatwo modyfikować, a potem wysłać go do ekranu
- Obsługa ASCII, 6 wielkości czcionek
- Kursor, kolejne znaki są automatycznie ustawiane obok siebie/w nowej lini
- Włączenie/wyłączenie wyświetlacza
- Bezpośrednie nadpisywanie bufora, czyli możliwość wyświetlania bitmap :)
- Cała biblioteka to jedyne 124 linijki, licząc komentarze.
- Czcionka w osobnym pliku, zapisana w pamięci Flash (PROGMEM)
Do teraz nie rozwiązałem problemu z wpisywaniem stringów, trzeba podawać ilość znaków do wpisania bo nie potrafię policzyć wielkości tablicy "char *" :P Jakieś pomysły? Jest jeszcze parę poprawek do wprowadzenia, i jak to zrobię to wrzucę ją na Githuba.
#avr #atmega #elektronika #elektronikadiy #mikrokontrolery
źródło: comment_Hbz7G2T7PgJU4jkXWj0DCfMWytmHzKRO.jpg
Pobierzja jestem na etapie pisania w windowsie programu do komunikacji przez serialport z ardu nano i kurde działa komunikacja wymienna, mam nadzieje ze uda sie podpiac radiomodemy i zastapic kabel powietrzem :)
@skew: możesz albo wyświetlać tak długo aż nie natrafisz na null albo zrobić funkcję typu:
uint16_t sizeofstring(char *str)
{
Chyba starczy mi na dzisiaj C++, wystarczyło sprawdzić czy równa się true. Nie spodziewałem się że to takie proste :D Dzięki za pomoc.
intBiblioteka jest już na Githubie: https://github.com/SkewPL/AvrPCD8544/
Teraz na ogień idzie ekranik z Nokii 1616, tutaj już nie będzie tak łatwo bo dokumentacja nie istnieje :P
Ja dopiero uczę się pisać w c, potrafię napisać sobie to co potrzebuję ...ale moje programy nie wyglądają tak elegancko i te clasy i w ogóle...
Jestem pod wielkim wrażeniem.
Jak i z czego się uczyłeś? Jak doszedłeś do takiego poziomu?
jak usystematyzować wiedzę, by móc pisać na podobnym poziomie? Jakaś książka? Kurs?
W C piszę naprawdę niewiele, jedynie tyle co na arduino lub avr. Na desktopy i raspberry pi zdecydowaną większość piszę w Javie, Pythonie, do tego często też webowe w
- właśnie ap-ropo tego co napisałeś (bazowanie na czytelnym kodzie i ambitne wyzwania) to właśnie zamierzam (na podstawie Twojej biblioteki i internetu) napisać podobną bibliotekę, do obsługi wyświetlacza nokii 6100.
To dobrze udokumentowany wyświetlacz więc nie powinno być