Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, aby rozwiać spór miedzy mną a moim znajomym @wzr1one .

Korek samochodów, rowerzysta mija korek z prawej strony (ma do tego prawo?), auto stojące w korku skręca w podporządkowaną w prawo. Rowerzysta wjeżdża w samochód. Kto miał rację? Rowerzysta czy prowadzący samochód? Który wymusił pierwszeństwo?

Zobrazowane na tymże super-uber-untitled.

#rower #motoryzacja #prawo #prawojazdy
m.....t - Mam pytanie, aby rozwiać spór miedzy mną a moim znajomym @wzr1one .

Kore...

źródło: comment_8rIRHjnlgAFnT90GQOaVFQvuamrIv7v0.jpg

Pobierz
  • 60
@mattvott: Kierujący rowerem może tak jechać, nie łamie przepisów, ale...
Cmentarze są pełne takich, co mieli pierwszeństwo. Zbliżając się do podporządkowanej zawsze trzeba zwolnić, choćby dla swojego bezpieczeństwa i wziąć poprawkę na to, że kierowca nie włączy kierunkowskazu przed rozpoczęciem manewru.. Jeżeli ktoś jedzie rowerem ponad 35km/h w ten sposób, to nie powinien narzekać, jak ktoś go potrąci. Przepisy jedno a zdrowy rozsądek i umiejętność przewidywania drugie.
@Kamson_San: Mniej więcej od 2011 roku. Owszem, co do ścieżki to się zgadam. Jeśli jest, to bezwzględnie nie wolno jechać rowerem po jezdni. Ale jeżeli ścieżki rowerowej nie ma, to nie dość, że rowerzysta można jechać po jezdni, to ma dodatkowe przywileje. Zgodnie z "Prawo o Ruchu Drogowym Art. 24: <<12. Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony>>".
@wzr1one: Dobra, napiszę trzeci raz - rowerzysta miał pierwszeństwo. Nie wiem jakie są przepisy w innych krajach, w Polsce rowerzysta może omijać z prawej strony, a po nowelizacji może nawet wyprzedzać. Kierowca auta nie zasygnalizował skrętu przed tym jak rowerzysta znalazł się na jego wysokości i to kierowca jest winny.

Prawo o Ruchu Drogowym

Art. 24

6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.