Wpis z mikrobloga

#neuropa

Szalom. Szukam jakiegoś ciekawego i aktualnego opracowania tematyki ras ludzkich w kontekście różnic genetycznych etc. Przy czym zamiast suchych danych naukowych liczę na narrację w stylu "Krótkiej historii czasu", tylko że o rasach ;) Znacie coś godnego polecenia?
  • 22
Madison Grant - The Passing of the great race.

@Aleksander_Newski: Grant's proposal to create a strong eugenics program for the "Nordic" population to survive was repudiated by Americans in the 1930s and Europeans after 1945. It is considered one of the main works in the 20th century tradition of scientific racism and has been described as "The Manifesto of Scientific Racism".

.R. Baker - Race.

Based on these criteria, Baker declared
@TheBestest: heh. Jesli pojęcie ironii przerasta Cie tak mocno, ze lapiesz cos dopiero kiedy ktos walnie w ciebie wielka i nazbyt oczywista cegła pt "mein kampf" to wybacz, ze musiales w ogole fatygować sie z mojego powodu i czytac opisy na wiki :(.
Ironia jest oczywista, gdy użyta mądrze.

@grzegorz-zielinski: Powiedziałbym bym raczej, że wszystko tu zależy od inteligencji odbiorcy. Poza tym gdybym wstawił coś tak oczywistego jak pierwszym komentarzu niczego nowego byście się nie nauczyli neuropky. A tak trzeba było wejść na wiki i weryfikować kim był Madison Grant.

ale emotki to ty dawaj,

@grzegorz-zielinski: Przecież dałem.

Zaznaczam przy tym, że chodzi oczywiście o pierwszą pozycję. Napisaną przez antropologa-amatora 100 lat temu
@TheBestest: Wiesz, nie wszystko czego nie jesteś w stanie zrozumieć jest głupie.

Nie ma sensu dłużej brudzić autorowi tego wpisu. Zaraz znowu może paść jakaś zagwozdka, której nie będziesz w stanie pojąć i kolejny raz stracisz cały wieczór ( ͡° ʖ̯ ͡°).
@Ned: Szalom Nie ma takiego. Ludzie nie wykazują zmienności rasowej. W ramach populacyjnej koncepcji "ras" C, S, Coon, S. M. Garn, J. B. Birdell zaproponowana niestały podział tzw. "ras"wyróżnione rasy nie są liczbowo jednolite czy wewnętrznie jednolite. Ale koniec końców "ras"nie ma, to tylko typologiczne rozważania na zróżnicowanie wewnątrz gatunkowego człowieka.
@Ginden: Wzywasz mnie do takich dupereli. Pamiętaj z wielką mocą wiąże się wielka odpowiedzialność.
@oenth: http://europasoberana.blogspot.com/2013/05/nowa-klasyfikacja-rasowa-i_5.html - Wez