Wpis z mikrobloga

@smsrampage:

Na początku kursu Pythona, który zaczęłam parę miesięcy temu, miałam coś takiego jak reszta z dzielenia. Taki operator. Tam to się nazywało "modulo" (symbol %), ale w paru innych językach programowania nazywane jest "rem" lub "REM" (chyba skrót od remainder).

"Modulo – w informatyce operacja wyznaczania reszty z dzielenia jednego typu liczbowego przez drugi. W dalszym ciągu napis a\ \bmod\ d = r będzie oznaczał, iż r jest resztą z
@smsrampage: O, widzisz :) A ja się zaczęłam wtedy uczyć Pythona, tak "hobbystycznie" i bardzo mi się spodobała ta reszta z dzielenia jako operator, bo była to dla mnie nowość.
@smsrampage: A ja się zajmowałam/zajmuję kodowaniem CSS (i korekcją plików PHP) hobbystycznie.
Teraz się powoli uczę PHP, ale nie mogę się w tej chwili w pełni temu poświecić. Na razie to zawiesiłam, może za 3-4 tygodnie powrócę.
Dla mnie do WebDev raczej PHP, choć Python wydawał się przyjemny.
@test12345: Nic nie "kodziłam". Przerobiłam tylko kilkanaście pierwszych działów na Codecademy (4%). Potem zajęłam się tym, czego mam się uczyć... To było tylko dla poznania prostego kodowania, jakim podobno jest Python.

Niemniej nie skoczyłam tego, ale może skończę, w przerwie miedzy lekcjami PHP, jakie mam niedługo zamiar kontynuować.