Wpis z mikrobloga

Mirki z UK posiadające własny #biznes, lub ogarniające coś w tym temacie. Z racji tego iż mam zaoszczędzone trochę pieniędzy postanowiłem otworzyć coś własnego. Potrzebuje jakiegoś konkretnego info gdzie szukać informacji/pomocy odnośnie zakładania biznesu w #uk. Mam plan aby wystartować od razu z 2 opcjami:
1. Budka z lodami - tutaj pytanie o prowadzenie małej gastronomii w UK, jakie są wymagane pozwolenia, regulacje sanepidu przy produktach "to go" bez konsumpcji na miejscu. Jak wyregulować dostawy półproduktów z zagranicy? Jakieś porady, linki?

2. Sklep internetowy z elektroniką. Konkretnie elektronika zamawiana z Chin #alibaba z własnym brandingiem. Czy trzeba jakieś papiery na cło wyrobić? Jaką działalność zarejestrować?

Jaką formę prawną przedsiębiorstwa wybrać? Moja żona pracuje na self-employment, czy to wystarczy jeśli zarejestrujemy obie marki na nią?

Będę wdzięczny za każdą rzeczową pomoc w tym zakresie!

#londyn #dzialalnoscgospodarcza
  • 10
@elmyn:
1. Musisz miec kurs higieny. Potem wystepujesz do councilu o rejestracje. To sa wlasciwie tylko formalnosci. Robisz z czego chcesz dopoki nie staniesz sie bezposrednim importerem na przyklad spoza EC

2. Zwykle SE.
1. Musisz miec kurs higieny. Potem wystepujesz do councilu o rejestracje. To sa wlasciwie tylko formalnosci. Robisz z czego chcesz dopoki nie staniesz sie bezposrednim importerem na przyklad spoza EC

Są jeszcze jakieś kwalifikacje lokalu (chyba s1 s2 s3 czy cos takiego) które określają co może byc w nim sprzedawane?

2. Zwykle SE.

@benzdriver: SE czyli self-employment? nie musze się zarejestrowac na jakichś izbach celnych itp?
@elmyn: Zgadza sie sa. Ale robiac wylacznie 'Take - away' w zasadzie musisz spelnic jedynie wymagania dotyczace przygotowywania posilkow. Najlepiej szukac loaklu, gdzie takie cos juz bylo. Posrednik znajdzie Ci takie cos. I masz klopot z glowy.
Zgadza sie. Dopiero kiedy przekroczysz pewien pulap musisz sie rejestrowac. Generalnie, dopoki nie wpadasz w VAT nikogo nie interesujesz...