Wpis z mikrobloga

@MasterSoundBlaster: Ja także czytałem "Mieć czy być?" i nie zauważyłem, żeby było jakieś lewackie. Czytałem lata temu, więc nie za bardzo pamiętam szczegółów, więc nie jestem w stanie napisać dłuższej recenzji, ale wiem, ze na pewno mi się podobała.
@MasterSoundBlaster: "lewackie", bo Fromm postulował na końcu powstanie specjalnych dodatków pieniężnych na życie dla tych, którzy chcieli poświęcić się sztuce czy nauce, poza tym raczej był przeciwko kulturze "mieć", a więc i przeciw burżuazji... Nie traktuj tej lewackości zbyt poważnie, przecież zamieściłem emota z figlarnie wysuniętym językiem: ":P" :P
@MasterSoundBlaster: Myślę, że Fromm pięknie wyrzucił wady koncentrowania się na konsumpcji i posiadaniu, zauważył też zgrabnie, że ciężko znaleźć rozwiązanie i w tej kwestii to świetna książka ale momentami Fromm wciska swoje propozycje i tak jak pisze @t3m4 ma się wrażenie, że trochę "jedzie" utopią, totalitaryzmem czy lewactwem i jak on to sam nazywał "zdrowym socjalizmem". Po za tym książka wydawała się jednostronnym, ciągłym jechaniem po posiadaniu/konsumpcji nie ma refleksji nad
@MasterSoundBlaster: Wiesz co dobrze się go czyta a z tego co widzę po reszcie książek to tematyka jest szeroka i obejmuje kilka dziedzin (psychologia, socjologia, antropologia). Proponuję przejrzeć po krótce listę jego dzieł i wybrać coś co cię interesuje. To chyba najlepsza opcja żeby zapoznać się z danym autorem. Może jeszcze odezwie się jakiś fan Fromma i coś doradzi

http://pl.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm