Wpis z mikrobloga

GULASZ Z JELENIA

SKŁADNIKI:

700 g mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce)

1 duża cebula biała

1 duża cebula czerwona

4 ząbki czosnku

50 g masła

100 g suszonych wędzonych śliwek

Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy masło, pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.

40 g borowików szlachetnych (suszonych)

40 g grzybów mun

Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.

1 duża marchewka

1 papryczka chilli

1 czerwona papryka

5 ogórków kiszonych

pęczek natki pietruszki

3 liście laurowe

4 ziarenka owoców jałowca

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka gałki muszkatelowej

świeżo mielony pieprz

szczypta soli himalajskiej

1 litr wody

PRZYGOTOWANIE:

Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki niej mamy dodatkowo wywar grzybowy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry, natkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, chilli siekamy i paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny.

Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos.

#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #gotowanie #gulasz #dziczyzna #jelen #nakaca #obiad
Pobierz ClauditteMissCooking - GULASZ Z JELENIA



SKŁADNIKI:

700 g mięsa z jelenia (wcześni...
źródło: comment_rWmvEgEcSUjbMhdUYY2XgIBGA1v4OdkJ.jpg
  • 12