Aktywne Wpisy
Gdybykozkanieskakala +986
Z całym szacunkiem, ale w jakim celu składa się hołd zmarłym policjantom? Oni nie zginęli w strzelaninie broniąc dzieci, tylko od postrzału typa, bo nie przestrzegali procedur. Bo jakie jest inne wyjaśnienie? Trochę to żenujące.
#policja #wroclaw #strzelanina #majtczak
#policja #wroclaw #strzelanina #majtczak
haakenn +399
Saga wciąż trwa. Nie sąd, nie ja, nie dziecko decyduje, tylko matka! Czego nie rozumiesz? #oma
SKŁADNIKI:
700 g mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce)
1 duża cebula biała
1 duża cebula czerwona
4 ząbki czosnku
50 g masła
100 g suszonych wędzonych śliwek
Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy masło, pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.
40 g borowików szlachetnych (suszonych)
40 g grzybów mun
Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.
1 duża marchewka
1 papryczka chilli
1 czerwona papryka
5 ogórków kiszonych
pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
4 ziarenka owoców jałowca
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatelowej
świeżo mielony pieprz
szczypta soli himalajskiej
1 litr wody
PRZYGOTOWANIE:
Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki niej mamy dodatkowo wywar grzybowy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry, natkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, chilli siekamy i paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny.
Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos.
#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #gotowanie #gulasz #dziczyzna #jelen #nakaca #obiad
edit: skąd bierzesz mięso jelenia? (ʘ‿ʘ)
Do Tesco czasem sprowadzają :) mięso było świeże. Następnym razem kupię mięso z sarny.
#gotujzclauditte czy cos w tym stylu :)