700 g mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce)
1 duża cebula biała
1 duża cebula czerwona
4 ząbki czosnku
50 g masła
100 g suszonych wędzonych śliwek
Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy masło, pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.
40 g borowików szlachetnych (suszonych)
40 g grzybów mun
Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.
1 duża marchewka
1 papryczka chilli
1 czerwona papryka
5 ogórków kiszonych
pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
4 ziarenka owoców jałowca
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatelowej
świeżo mielony pieprz
szczypta soli himalajskiej
1 litr wody
PRZYGOTOWANIE:
Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki niej mamy dodatkowo wywar grzybowy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry, natkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, chilli siekamy i paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny.
Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
SKŁADNIKI:
700 g mięsa z jelenia (wcześniej zamarynowane w przyprawach: rozmaryn, pieprz, szczypta soli- 12 godzin w lodówce)
1 duża cebula biała
1 duża cebula czerwona
4 ząbki czosnku
50 g masła
100 g suszonych wędzonych śliwek
Mięso obmyć i pokroić na kawałki (w kostkę około 2 cm kawałek). Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy do misy multicookera i dodajemy masło, pokrojona w krążki cebulę, posiekany czosnek i śliwki. Zamykamy pokrywę i wybieramy opcję FRY i czas przygotowania 10 minut. Gdy czas zacznie się odliczanie czasu, otwieramy pokrywę i mieszamy mięso tak aby obsmażyć każdy kawałek mięsa.
40 g borowików szlachetnych (suszonych)
40 g grzybów mun
Grzyby zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Odstawiamy na kilka godzin.
1 duża marchewka
1 papryczka chilli
1 czerwona papryka
5 ogórków kiszonych
pęczek natki pietruszki
3 liście laurowe
4 ziarenka owoców jałowca
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatelowej
świeżo mielony pieprz
szczypta soli himalajskiej
1 litr wody
PRZYGOTOWANIE:
Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki niej mamy dodatkowo wywar grzybowy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry, natkę siekamy, ogórki kroimy w kosteczkę, chilli siekamy i paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do misy. Później przyprawy i grzyby. Całość lekko przemieszać. Zamknąć pokrywę i ustawić opcję STEW i czas 2 godziny.
Na sam koniec gdy gulasz lekko przestygł dodałam do niego jogurt naturalny by zabielić sos.
#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #gotowanie #gulasz #dziczyzna #jelen #nakaca #obiad
edit: skąd bierzesz mięso jelenia? (ʘ‿ʘ)
Do Tesco czasem sprowadzają :) mięso było świeże. Następnym razem kupię mięso z sarny.
#gotujzclauditte czy cos w tym stylu :)