Wpis z mikrobloga

Wymieńcie wasze top #ksiazki oceniane przez was na minimum 9/10. Przypuszczam, że niewiele takich książek macie na liście, bo większość książek jest dobra (7/10) lub bardzo dobra (8/10), a nieliczne zasługują na 9/10 (czyli coś więcej niż bardzo dobra), a na 10/10 zasługuje książka, która jest wspaniała, którą pamięta się latami, po przeczytaniu której człowiek podziwia pisarza za tak piękną rzecz.

Teraz znacie moją skalę ocen więc będzie wam łatwiej wybrać tylko te topowe.

A jeśli ktoś nie ma na swojej liście książek zasługujących na 9/10, to niech chociaż wymieni te 8/10
  • 116
  • Odpowiedz
@le_vampire:

10/10 Fight Club - Chuck Palahniuk.

10/10 Pianista - Władysław Szpilman.

9/10 Metro 2033 - Dmitry Glukhovsky.

8/10 Pięć Lat Kacetu - Stanisław Grzesiuk.

7/10 Seria o Harrym Potterze - J.K. Rowling.

7/10 Plaga - Graham Masterton.
  • Odpowiedz
@le_vampire

9/10 (a właściwie póki co 10/10, co jednak może się zmienić po przeczytaniu "W cieniu zakwitających dziewcząt"): " W stronę Swanna", M.Proust - całkowicie urzekła mnie ta książka, czy to przez język czy treść, nie wiem, ale ciągle powracam do niej myślami.

8/10:

"Nędznicy" (ale już słabo pamiętam czy na pewno na tyle zasługuje), saga i opowiadania o Wiedźminie (w kategorii fantasy moja ulubiona seria i dlatego ocena trochę zawyżona), "Anna
  • Odpowiedz
@le_vampire:

"Sto lat samotności" - Gabriel Garcia Márquez - 10/10 - Arcydzieło. Nie znałem tego autora ani jego stylu zanim dostałem tą książkę i mimo że zawsze czytałem dużo poważnej literatury, to zderzenie się ze światem wykreowanym przez Kolumbijczyka było jak olśnienie. Nie zdawałem sobie sprawy, że można pisać w taki sposób.

"Grek Zorba" - Nikos Kazantzakis - 9,5/10 - Dzieło idealnie wpasowujące się w mój światopogląd i podejście do życia.
  • Odpowiedz
@le_vampire:

10/10

Metro 2033 Glukhovskiego - przeczytałem po raz pierwszy jak dopiero wchodziło do nas, jakoś w 2010. Połknięta w 3 dni, prawie srałem pod siebie jak ją czytałem po nocach ale była tak wciągająca że nie mogłem skończyć. I tak już zostało, praktycznie każdą książkę z tej serii tak czytam.

seria Stalker Gołkowskiego - podobnie. Pierwszą część przeczytałem w te wakacje, zajebiście wciąga - polecam.

9/10

Trylogia arturiańska Cornwella -
  • Odpowiedz
@le_vampire: Solaris Lema 10/10,

Syn Hamasu 9/10,

Buszujący w zbożu 9/10,

Ubik 9/10,

Pan raczy zartowac panie Feynman 9/10,

Droga - McCarthy - 9/10,

Mort - Terry Pratchett - 9/10,

Metro 2033 - 9/10,

Bezsenność w Tokio - 9/10,

Krotka historia czasu - 9/10
  • Odpowiedz
@le_vampire: Malazańska Księga Poległych – cykl powieści fantasy kanadyjskiego pisarza Stevena Eriksona.

"Pieśń Lodu i Ognia" - George Martin - 8/10 -

szczerze to "Pieśni" wysiadają przy "Księdze"
  • Odpowiedz
@komarenko: masz przycisk ,,ulubiony'' jak najedziesz na wpis.

Jeśli chodzi o książki to osobiście poza lekturami szkolnymi mało czytam tej wartościowej poważnej literatury, a raczej najczęściej kryminały ,thrillery itp. Więc moja lista może być spaczona, ale:

,,Nowy wspaniały świat'' Zdecydowany top listy.

,,Folwark zwierzęcy'' Przeczytany jeszcze w gimnazjum, jedna z niewielu lektur, która zrobiła mocne wrażenie

Teraz jestem w trakcie czytania ,,Mała apokalipsa'' i także myślę, że znalazłoby się na tej
  • Odpowiedz
Fryderyk Nietzsche - "Tako rzecze Zaratustra" - chyba jedyna książka o której mogę powiedzieć, ze zmieniła mój światopogląd i podejście do życia. Filozofia Nietzschego ujęta w formie krótkich przypowieści.

@Synekdocha: A tu mnie zdziwiłeś, raz próbowalam do niej podejść, ale się poddałam, a ostatnio słyszałam od mojego wykladowcy na filozofii, że on chyba z dziesięć razy się za tę książkę zabierał. Nietzsche z każdej opowieści stara się zrobić anegdotkę z morałem
  • Odpowiedz