Aktywne Wpisy
mam_spanko +623
Zrobimy z komentarzy historie wyszukiwania Robercika. Ja zacznę:
"Co to znaczy kukold?"
Zabawa od @krecikkrol z X
#lewandowski #lewandowska #batacha #afera #p0lka #glupiemirkozabaey
"Co to znaczy kukold?"
Zabawa od @krecikkrol z X
#lewandowski #lewandowska #batacha #afera #p0lka #glupiemirkozabaey
rzzz +506
Teraz znacie moją skalę ocen więc będzie wam łatwiej wybrać tylko te topowe.
A jeśli ktoś nie ma na swojej liście książek zasługujących na 9/10, to niech chociaż wymieni te 8/10
10/10 Fight Club - Chuck Palahniuk.
10/10 Pianista - Władysław Szpilman.
9/10 Metro 2033 - Dmitry Glukhovsky.
8/10 Pięć Lat Kacetu - Stanisław Grzesiuk.
7/10 Seria o Harrym Potterze - J.K. Rowling.
7/10 Plaga - Graham Masterton.
8/10 Portret Doriana Graya - Oscar Wilde
9/10 Czarodziejska Góra - Thomas Mann
9/10 (a właściwie póki co 10/10, co jednak może się zmienić po przeczytaniu "W cieniu zakwitających dziewcząt"): " W stronę Swanna", M.Proust - całkowicie urzekła mnie ta książka, czy to przez język czy treść, nie wiem, ale ciągle powracam do niej myślami.
8/10:
"Nędznicy" (ale już słabo pamiętam czy na pewno na tyle zasługuje), saga i opowiadania o Wiedźminie (w kategorii fantasy moja ulubiona seria i dlatego ocena trochę zawyżona), "Anna
"Sto lat samotności" - Gabriel Garcia Márquez - 10/10 - Arcydzieło. Nie znałem tego autora ani jego stylu zanim dostałem tą książkę i mimo że zawsze czytałem dużo poważnej literatury, to zderzenie się ze światem wykreowanym przez Kolumbijczyka było jak olśnienie. Nie zdawałem sobie sprawy, że można pisać w taki sposób.
"Grek Zorba" - Nikos Kazantzakis - 9,5/10 - Dzieło idealnie wpasowujące się w mój światopogląd i podejście do życia.
10/10
Metro 2033 Glukhovskiego - przeczytałem po raz pierwszy jak dopiero wchodziło do nas, jakoś w 2010. Połknięta w 3 dni, prawie srałem pod siebie jak ją czytałem po nocach ale była tak wciągająca że nie mogłem skończyć. I tak już zostało, praktycznie każdą książkę z tej serii tak czytam.
seria Stalker Gołkowskiego - podobnie. Pierwszą część przeczytałem w te wakacje, zajebiście wciąga - polecam.
9/10
Trylogia arturiańska Cornwella -
Komentarz usunięty przez autora
"Dobry" W.Łysiak. Wyleczyła mnie z lewactwa.
Syn Hamasu 9/10,
Buszujący w zbożu 9/10,
Ubik 9/10,
Pan raczy zartowac panie Feynman 9/10,
Droga - McCarthy - 9/10,
Mort - Terry Pratchett - 9/10,
Metro 2033 - 9/10,
Bezsenność w Tokio - 9/10,
Krotka historia czasu - 9/10
Polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
"Pieśń Lodu i Ognia" - George Martin - 8/10 -
szczerze to "Pieśni" wysiadają przy "Księdze"
Zamek Kafki 9/10
W poszukiwaniu straconego czasu Prousta 9/10
Dzienniki Gombrowicza 10/10
Lolita Nabokova 10/10
Jeśli chodzi o książki to osobiście poza lekturami szkolnymi mało czytam tej wartościowej poważnej literatury, a raczej najczęściej kryminały ,thrillery itp. Więc moja lista może być spaczona, ale:
,,Nowy wspaniały świat'' Zdecydowany top listy.
,,Folwark zwierzęcy'' Przeczytany jeszcze w gimnazjum, jedna z niewielu lektur, która zrobiła mocne wrażenie
Teraz jestem w trakcie czytania ,,Mała apokalipsa'' i także myślę, że znalazłoby się na tej
@Synekdocha: A tu mnie zdziwiłeś, raz próbowalam do niej podejść, ale się poddałam, a ostatnio słyszałam od mojego wykladowcy na filozofii, że on chyba z dziesięć razy się za tę książkę zabierał. Nietzsche z każdej opowieści stara się zrobić anegdotkę z morałem