Wpis z mikrobloga

Wymieńcie wasze top #ksiazki oceniane przez was na minimum 9/10. Przypuszczam, że niewiele takich książek macie na liście, bo większość książek jest dobra (7/10) lub bardzo dobra (8/10), a nieliczne zasługują na 9/10 (czyli coś więcej niż bardzo dobra), a na 10/10 zasługuje książka, która jest wspaniała, którą pamięta się latami, po przeczytaniu której człowiek podziwia pisarza za tak piękną rzecz.

Teraz znacie moją skalę ocen więc będzie wam łatwiej wybrać tylko te topowe.

A jeśli ktoś nie ma na swojej liście książek zasługujących na 9/10, to niech chociaż wymieni te 8/10
  • 116
  • Odpowiedz
@gwynebleid: Wydaje mi się, że to coś bardziej uniwersalnego niż "książka o Rosji". Traktuję to jako dzieło o relatywizmie szczęścia, o cierpieniu, o ludzkich granicach fizycznych i etycznych, o ulotności wszystkiego. Aspekt historyczny jest oczywiście niezwykle ciekawy, ale traktuję go drugoplanowo.
  • Odpowiedz
@le_vampire:

Bastion, Ręka Mistrza, seria Mroczna Wieża - King,

Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet - Larsson (pozostałe czekają w kolejce),

Paradyzja - Zajdel,

Chemia śmierci - Beckett,

i może trochę niepopularna opinia: Anioły i demony - Brown.
  • Odpowiedz
@le_vampire: 'Limes Inferior' Zajdla. Fight Club. Oczywiście Ojciec Chrzestny i Rok 1984. 'Inne Pieśni' Dukaja. 'Akwarium' Suworowa. Hyperion. To tak na szybko z pamięci. A jeszcze 'Oddział chorych na raka' Sołżenicyna. Muszę się kiedyś wziąć za 'Archipelag GUŁAG'.
  • Odpowiedz
@le_vampire: To tak jakbym miał wybrać ulubione z moich dzieci (,)

Ale niech będzie ( ) Kolejność losowa:

Ursula K. LeGuin - cały cykl o Ziemiomorzu (pierwsza część zestarzała się imho najbardziej, ale potem są coraz lepsze)

C.R. Zafón - Marina (ta książka nia udaje jakiejś super-ambitnej, ale ma po prostu genialną, melancholijną atmosferę)

A. Huxley - Nowy Wspaniały Świat (genialna wizja,
  • Odpowiedz
@le_vampire: Mocne 9/10 ma, dla mnie, większość twórczości Hemingwaya. Jeśli ktoś nie czytał, to polecam "49 Opowiadań" lub "Starego człowieka i morze", na dobry początek.

Poza takie 9/10 ma też dla mnie książka Huxleya "Nowy wspaniały świat".

Trochę więcej tego jest, ale napiszę tylko tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@le_vampire:

"1984" Orwella - 8/10

"Dżuma" Camus - 8/10

"Jądro Ciemności" Carlina - 9+/10 <- chyba najlepsza książka jaką czytałem, ma niepowtarzalny klimat szaleństwa, obłąkania i geniuszu który ciężko pojąć.
  • Odpowiedz
@le_vampire

Chemia Śmierci, Zapisane w Kościach - Simon Beckett

Ława Przysięgłych - John Grisham

Świat wg Clarksona (wszystkie części, podczas czytania każdej placzę ze śmiechu)

Mossad - Najważniejsze Misje Izraelskich Tajnych Służb - Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal

Cierpienia Młodego Werthera - Goethe

Trylogia Dziewczyny z Tatuażem - Stieg Larsson
  • Odpowiedz
@le_vampire:

J. Clavell - Król Szczurów

P. Rothfuss - Imię Wiatru (i kolejne tomy) - jak dla mnie najlepsza fantastyka jaką czytałem

J. R. R. Tolkien - Władca Pierścieni (polecam też przeczytać w oryginale, zupelnie inny klimat przez język)

D. Brown - Anioły i Demony

G. R. R. Martin - Pieśń Lodu i Ognia

Ocen nie daję bo nie jestem w stanie. ;)
  • Odpowiedz