Aktywne Wpisy
Kto poleci coś do oglądania? Szukam czegoś naprawdę dobrego, a celować na chybił trafił średnio mi się widzi. Czat GPT też wypluwa jakieś głupoty.
Co widziałem: Breaking Bad, Dr House, Białe Kołnierzyki, Gotham, Pingwin, Synowie Anarchii, Peaky Blinders, Gra o Tron, Ród Smoka, Rycerz Siedmiu Królestw, Elementary, Sherlock (ten z Cucumberem), Lost, Czas Honoru, Narcos, Lucyfer, Taboo, The Boys, Wikingowie.
Coś co mi nie przypadło do gustu: Stranger Things, Dexter, Kości, Black
Co widziałem: Breaking Bad, Dr House, Białe Kołnierzyki, Gotham, Pingwin, Synowie Anarchii, Peaky Blinders, Gra o Tron, Ród Smoka, Rycerz Siedmiu Królestw, Elementary, Sherlock (ten z Cucumberem), Lost, Czas Honoru, Narcos, Lucyfer, Taboo, The Boys, Wikingowie.
Coś co mi nie przypadło do gustu: Stranger Things, Dexter, Kości, Black

baemaj +27

void MainWindow::onpushButtonclicked()
{
mydb.exec("INSERT INTO personabcd VALUES (null , textEdit)");
}
błąd mydb was not declared in this scope
jak to poprawić, aby było dobrze
mam przycisk i pole tekstowe z nazwą textEdit, chcę po wciśnięciu przycisku, aby pobrało wartość z textEdit i wpisało to do bazy danych
mam jeszcze coś takiego
MainWindow::MainWindow(QWidget *parent)
A C++ to coś liznąłeś w ogóle? Gdzie masz mydb zdefiniowane?
mydb masz jako zmienną lokalną w konstruktorze, a potem próbujesz się do tej zmiennej odwołać z innej metody - a tam tej zmiennej już nie ma.
W pliku *.h dodaj do klasy jako pole
problem pewnie leży tutaj: mydb.exec("INSERT INTO personabcd VALUES (null , textEdit)");
nie wiem jak dokładnie się odwołać do textEdit aby pobrało wartość
mydb.bind(0, textEdit.toPlainText());
mydb.exec();
bind to samo
Komentarz usunięty przez autora