Drogie mirki :C mam problem z motorem (Yamaha Virago 535). Nie odpala i juz nie wiem czemu :C Motor stal kilka miesiecy w garazu bo ja musialem wyjechac. Po powrocie akumulator padaka no to na prostownik i ladujemy. Podpinam akumulator a rozrusznik nic. Na krotko spiety tez nic. Naszczescie mialem drugi rozrusznik, zamienilem i dziala. No to baniaczek w rece i na stacje benzynowa :D. Proboje odpalic i cos nie dzie, mysle sobie ze paliwo musi przejsc przez wezyk. Po dluzej chwili akumulator padl... ehh.. No to znow ladujemy akumulator. Po naladowaniu udalo sie go odpalic na jakies 30-40 sekund i padl. Dzisaj nawet na pych nie udalo sie odpalic. I teraz najwazniejsze: Po naladowanym akumulatorze przez 5 min probowalem go odpalic, a pozniej rozrusznik wydawal dzwiek jak wiertarka. Czy to dlatego ze za slabe napiecie idzie z akumulatora? Czy moze cos nie tak jest z elektromagnesem? Dzisaj podskocze do brata to wezme od niego drugi akumulator i sprawdze. Ma ktos moze jakies pomysly co jeszcze warto sprawdzic?
@martinez98 Swiece i tak bede wymienial wiec wezme sie za to niedlugo. W sumie nie pomyslalem o tym ze moglem go zalac. Drugi rozrusznik w porzadku bo na krotko dziala.
@Neling: Weź prąd z samochodowego, tu widać że ten aku co masz, to on już nie może. Pożyczać tez nie ma sensu bo zachetasz motocyklowy zanim całość odpali. Jak już masz prąd to po kolei:
kręcenie rozrusznika jak wiertarka oznacza że nie załącza się sprzęgło rozrusznika zwane czasem bendixem, ono wysuwa zebatke rozrusznika w stronę kołą zębatego na wale koła sie zazębiają rozrusznik kręci silnikiem. , za mało prądu (albo uszkodzenie bendixa) powoduje że bendix nie wysuwa tej zębatki tylko się kręci radośnie terkocząc.
Zakładając że nie przypaliłeś rozrusznika i bendixu kręceniem przez 5 minut i on działa,
@Gixaar Wielkie dzieki(Za dokladny odpis+ dlugi post :D), sproboje tak jak mowisz. Bendix i Rozrusznik chyba w porzadku bo na pelnym naladowanym akumulatorze nie ma problemu z kreceniem, ma problem tylko wtedy jak akumulator jest juz slaby. Wydaje mi sie ze przez to ze stal te miesiace bez odpalania spowodowaly smierc akumulatora. Przymierzalem sie do wymiany filtru powietrza, swiec, oleju i filtru oleju.
@Neling: Aaaa... kurde nie napisałem, że jak psikasz autostartem to gardziel gaźnika otwarta na max.
Choć to w sumie logiczne.
Ale z tym staniem miesiącami to błędna teza. Wiesz, są takie Nornice Volta i one przemykają się szparami i #!$%@?ą ludziom napięcie z akumulatorów, taki mają metabolizm na zimę, kiedyś były nieszkodliwe bo normalnie #!$%@?ły baterie ze śmietników ale teraz ludzie recyklingują to głód.
#motocykle #motoryzacja
Czy w ogóle nie kręci rozrusznik czy jest takie tykanie na rozruszniku?
"dzwiek jak wiertarka" - ale w czasie wiercenia, czy na jałowym, czy jak się zatnie? :P
@martinez98 Swiece i tak bede wymienial wiec wezme sie za to niedlugo. W sumie nie pomyslalem o tym ze moglem go zalac. Drugi rozrusznik w porzadku bo na krotko dziala.
@blubu_su https://www.youtube.com/watch?v=YnDAtW8m3ho Mniej wiecej tak dziala, ale sprawdzalem elektromagnes i wszystko w porzadku.
kręcenie rozrusznika jak wiertarka oznacza że nie załącza się sprzęgło rozrusznika zwane czasem bendixem, ono wysuwa zebatke rozrusznika w stronę kołą zębatego na wale koła sie zazębiają rozrusznik kręci silnikiem. , za mało prądu (albo uszkodzenie bendixa) powoduje że bendix nie wysuwa tej zębatki tylko się kręci radośnie terkocząc.
Zakładając że nie przypaliłeś rozrusznika i bendixu kręceniem przez 5 minut i on działa,
Kranik nie może być odkręcony do końca.
Tak swoją droga - pytałeś na www.virago.com.pl? Tam można spotkać ludzi co potrafią błędy w książce serwisowej wyłapać.
Virago 535 to było moje pierwsze moto w ogóle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Gixaar prawie wyczerpal temat. Wedlug mnie trzeba zrobic tak:
Dobre kable i prad
Choć to w sumie logiczne.
Ale z tym staniem miesiącami to błędna teza. Wiesz, są takie Nornice Volta i one przemykają się szparami i #!$%@?ą ludziom napięcie z akumulatorów, taki mają metabolizm na zimę, kiedyś były nieszkodliwe bo normalnie #!$%@?ły baterie ze śmietników ale teraz ludzie recyklingują to głód.
Gix