Wpis z mikrobloga

Siema mireczki.

Jest tu ktoś jeszcze kto "cierpi" na śnieg optyczny?

Widzicie czerń w nocy jak obraz w telewizorze z sygnałem analogowym przy słabym sygnale?

Łączmy się w bólu i nadziei, że ktoś w końcu odnajdzie odpowiedź, co to jest i jak to leczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pytanie #medycyna i trochę #ciekawostki, że coś takiego istnieje.
JBFC - Siema mireczki.

Jest tu ktoś jeszcze kto "cierpi" na śnieg optyczny?

Widzici...

źródło: comment_S1ZV2PASVQqKLfkOV6QyhOINCWG5zTqT.gif

Pobierz
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blisher: byłem z tym za dzieciaka u 2-3 okulistów. Wciskali kity, że to pewnie alergiczne zapalenie spojówek, dawali jakieś krople, pierdoły. Ogólnie nie wiedzieli co to jest i pewnie myśleli, że chce wyciągnąć zwolnienie lekarskie na wf xD

@LubieLiscie: @Szarlejowiec: @padobar: @chamstwo_w_spreju: Wpadłem wczoraj przez przypadek na hasło w wikipedii. Wychodzi na to, że to niewiele wspólnego ma z samym postrzeganiem obrazu
  • Odpowiedz
@JBFC: dzięki Tobie w tej chwili się dowiedziałem, że to się nazywa śnieg optyczny. Całe życie sądziłem, że tak po prostu się widzi, a teraz przeczytałem ze 2 artykuły na ten temat i się okazuje, że jednak coś ze mną nie tak jest ;)
  • Odpowiedz
@JBFC: nie wiem chyba lepiej wiedzieć. Jak sobie przypominam jakieś obrazy z dzieciństwa, jak np wieczorem gdy już jest ciemno kładę się spać to w pamięci nadal mam ten zaśnierzony pokój. Czyli od zawsze to mi dolega.

W tej chwili jak wieczorem, przy świetle lamp idę i kogoś mijam druga strona ulicy to długo się zastanawiania czy to nie jest ktoś znajomy czy obcy. Ciężko mi niekiedy rozróżnić kogoś. Co
  • Odpowiedz
@JBFC: też to mam, widzę te kropki na każdej zaciemnionej powierzchni, albo na śniegu. Ich intensywność zależy od tego jak bardzo się nie wyspałem
  • Odpowiedz
@JBFC: tak. Chociaż to może raczej działa w drugą stronę - niedobór magnezu potęguje śnieg.

Kiedy czytałem, że nieliczni neurolodzy, którzy znają to zjawisko przepisują środki na zwiększenie ukrwienia mózgu. Podobno nieco działają. Ja osobiście nigdy nie byłem z tym u lekarza, aż tak bardzo mi to nie przeszkadza. Magnez wystarcza.
  • Odpowiedz
@JBFC: ja tak mam jak sobie leżę jednym okiem na poduszce a drugim patrzę w telefon. Później na tym co widziało cały czas czarne mam w c--j wysokie ISO i wszędzie szumy a na tym od telefonu nic nie widzę w ciemności.

Tutaj akurat pasowałaby jakaś wada oka że wam śnieży, coś jak złe dostosowanie parametrów albo mózg wam tego nie filtruje, bo jednak jeżeli jedno i drugie oko jest
  • Odpowiedz
@JBFC: Mam to samo, do tego jeszcze HPPD. Czarnego koloru nie widzę wcale, mieni się kolorowymi mrówkami. A ostatnio jak zamknąłem oczy na dłużej i otworzyłem to wszystko jakby parowało, nad wszystkim ulatniał się dym, zajebiste wrażenie. Jakbym za młodu tyle nie ćpał to może byłoby inaczej, ale nawet mi się to podoba. Ja przynajmniej wiem skąd mi się to wzięło ;)
  • Odpowiedz
@JBFC: ja widze tylko cos takiego jak zamkne oczy, juz sie przyzwyczailem

@Petroner: jak byłem mały to myślałem, że umiem przepowiadać pogodę i jak coś takiego widziałem na niebie to będzie deszcz, w sumie się sprawdzało.
  • Odpowiedz