Wpis z mikrobloga

http://www.t-nation.com/training/crossfit-and-functional-training

Bardzo ciekawy artykuł Marka Rippetoe zawierający przemyślenia na temat crossfitu i treningu "funkcjonalnego".

Mocno polecam

Strength and skill can't be developed through methods that employ constant variation.

Strength is the most important physical attribute, improving all other attributes

CrossFit and "functional training" completely miss the point of basic strength training

An increase in strength always improves athletic performance

#silownia #mikrokoksy

• 4
@berti

Balance, coordination, agility, power, and speed – the elements of physical skill – are all characteristics of the good athlete, and therefore must also be trained. But since all of these physical parameters are derivatives of force production against external resistance, they all depend on, and are limited by, strength.

Z tym nie do końca się zgodzę. Od targania ciężarów na siłce w taki klasyczny sposób nie zyskamy zwinności czy znacznej
@jezyk123: nie wyrywaj z kontekstu gdzie napisano, że trening powinien zawierać "strength training" I "sport specific training"

Dynamika nie? Mówisz że sprinter po dopakowaniu nóg nie zyska dynamiki? A ja mówię że zyska ja przede wszystkim dzięki temu.

Kolejny raz w ciągu ostatniego tygodnia przypominam...

@berti: Rippetoe zapomina, albo raczej jak to on zwyczajnie nie wie, że każdy kto uprawia crossfit od poziomu średnio-zaawansowanego w górę robi oddzielnie siłówkę.

Dynamika nie? Mówisz że sprinter po dopakowaniu nóg nie zyska dynamiki? A ja mówię że zyska ja przede wszystkim dzięki temu.

Jest to tylko częściowo prawda. Silne nogi owszem przekładają się na szybszy bieg ale niekoniecznie na lepszą dynamikę. Dlatego lekkoatleci wykonują dużo ćwiczeń olimpijskich/dynamicznych ze sztangą,
@berti: Celowo zacytowałem cały akapit by nie było problemu z czymś takim jak wyrwanie z kontekstu, i jasno z niego wynika, że KAŻDA z wymienionych przez autora cech zależy i jest "limitowana" przez siłę. Koniec, kropka. Co prawda wspomina wcześniej, że NAJLEPSZYM sposobem treningu pod daną dyscyplinę sportu jest połączenie treningu siłowego i treningu konkretnej dyscypliny sportu.

As it turns out, strength training with barbells combined with practice of the sports