Wpis z mikrobloga

@SScherzo: Wiem, silny wolnorynkizm się z tym kłóci. Pewnie nie przekonam. Tylko podam jako ciekawostkę, że budownictwo komunalne to nie tylko sowiecki wymysł, ale rozwiązania stosowane w wielu krajach cywilizowanego świata: procent ludzi mieszkających w lokalach, w których powstaniu lub utrzymaniu partycypuje państwo, jest np. w Niemczech czy Austrii większy niż obecnie w Polsce. A w wolnorynkowej mekce, Hong Kongu, większość ludzi żyje w mieszkaniach zbudowanych i zarządzanych przez rząd.

I
@fantomasas: muszę przemyśleć sprawę, bo ta partia jest mi dość nieznana i nie orientuję się dokładnie w ich pomysłach.

rozumiem mniej więcej, ale nie wiem, czy takie rozwiązanie jest tym słusznym i czy nie ma lepszego. nie znam się do końca na tych sprawach, jest mi obce kupowanie czy wynajmowanie mieszkania póki co, więc nie jest to dla mnie priorytetem chwilowo, w związku z czym nie wchodziłam w ten temat głębiej
@SScherzo: Wow, jestem pod wrażeniem: większość ludzi, tym bardziej w internecie, tym bardziej na Wykopie, woli zgrywać eksperta, nawet będąc absolutnymi ignorantami w danej sprawie :) Poniższe zdanie to najlepsze, co dzisiaj przeczytałem.

rozumiem mniej więcej, ale nie wiem, czy takie rozwiązanie jest tym słusznym i czy nie ma lepszego.
@fantomasas: no cóż, to są moje pierwsze wybory tego typu, bo wcześniej byłam zbyt młoda na głosowanie, więc też nie do końca wiem, jakimi kryteriami należy się kierować przy wyborze kandydatów w obrębie dzielnic czy miasta ogólnie. szukałam więc czegoś, co mi się spodoba u kandydata, ale u tego Twojego nic mnie nie przekonało, co może wynikać też z powyższych powodów i braku porównania na chwilę obecną. stąd moje pytanie o
@SScherzo: Budowanie lokali przez miasto to jedno wielkie źródło patologii, przekrętów i nepotyzmu. Każdy, kto stawia taki postulat chce najpewniej ukręcić na tym konkretne lody. Na Bielanach ostatnio zbudowano małe osiedle takich bloków. Była afera ze zmianą listy oczekujących i pierwszeństwo mieszkania w tych blokach dostali ludzie "znający odpowiednie osoby". Przy samym procesie budowy też były wałki. Często te "samotne matki z trójką dzieci" wyjeżdżają sobie z osiedla samochodami za kilkadziesiąt
@SScherzo: Wiem niestety trochę jak to wygląda z drugiej strony i większość pcha się w tych wyborach głównie dla pieniędzy. Dlatego nie jestem zbyt chętny do głosowania na kogokolwiek, ale i tak pewnie zagłosuję na kogoś z KNP z kilku powodów:

1. Nie są z głównego nurtu PO-PIS-PSL-SLDowego.

2. Nie będą popierali większego socjalu w mieście i mój głos zmniejszy możliwości dojścia do władzy oszołomów, którzy chcieliby każdej rodzinie urzędnika w
@fredo: Faktycznie, to tylko mała "afera" i banał, że zmarnowano miliony podatników. Nie ma się czym przejmować i należy budować więcej. Genialny pomysł.

To oczywiste, że tego typu budownictwo w Polsce się nie sprawdza i trzeba raczej ułatwić możliwość zakupu mieszkania, lub jego wynajmu. Najprawdopodobniej jako internetowy bojownik nie masz większego pojęcia o działaniu wewnętrznych struktur miasta i tego, że w naszych realiach każde przedsięwzięcie ww typu to gigantyczne pole do
@Aleksander_Newski: pierwsze słyszę o jakiejś aferze na Bielanach z tym związanej. Nie wykluczam tego, możesz dać linka. W Warszawie mieszkań komunalnych się praktycznie nie buduje, wieć tu trudno o afery. W ostatnich kilku latach wybudowano może kilkaset takich mieszkań.

bojownik nie masz większego pojęcia o działaniu wewnętrznych struktur miasta

Oczywiście. Ty masz wielkie, dlatego na KNP głosujesz. I ty nie jesteś bojownikiem internetowym, poza tym tylko, że siedzisz na wykopie 24h
@fredo: Zgadza się. W Warszawie nowego budownictwa socjalnego jest mało. Nie widzi mi się zgoda na budowanie mieszkań z podatków tych, którzy na swoje muszą ciężko pracować. Tym bardziej, że przydział do nich dostaje się często dzięki znajomości z właściwymi osobami. I z tego co widzę na całe szczęście nie zanosi się na rozwój tego typu budownictwa. Jesteśmy bezpieczni.

Oczywiście. Ty masz wielkie, dlatego na KNP głosujesz.

@fredo: Pierwsze rozważne