Wpis z mikrobloga

@w3n5zu: W tamtym roku robiłem wino śliwkowe i bardzo się pieniło, a że mało miejsca zostawiłem to piana przez rurkę fermentacyjną wyłaziła. Mimo wszystko wino wyszło nawet niezłe, tylko jak już to na jakieś 8h zostawiałem najdłużej jak szedłem spać, a potem mieszałem żeby trochę piana opadła i dolewałem wody do rurki.
  • Odpowiedz
@orange92: Ja mam wlane ok 4 litrów na pewno nie więcej. Myślałem, że tyle miejsca wystarczy spokojnie a tu takie coś. Można w ogóle zamieszać baniakiem, żeby ta piana opadła trochę?
  • Odpowiedz
@w3n5zu: Jak zamieszasz to pewnie uwolni się CO2 i większa się zrobi na początku, ale potem opadnie :D Ta ze śliwkowego była taka gęsta, że sama nie chciała opadać i musiałem mieszać żeby ją "zagęścić"
  • Odpowiedz