Wpis z mikrobloga

Mam problem z sygnałem dvb-t, i z tego co powiedział mi technik osiedla leży on po mojej stronie.

Siła sygnału waha się pomiędzy 10%-15% a jakoś ciągle na 100% i działa mi tylko multiplex 2.

Antena jest zbiorcza na dachu bloku i tylko ja w bloku mam taki problem.

Sprawdzane na dwóch dekoderach i to samo.

#telewizja #dvbt #problem #wroclaw
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RudyBrunet: Może masz gdzieś uszkodzony kabel w jakimś dziwnym miejscu? Kuzyn miał cyrk z internetem i chodzili robili cudowali, z tego co wiem to nawet zmieniali przyłącze do budynku aż w końcu przyszli z jakimś mega wypasionym miernikiem i się okazało że jest zgnieciony kabel W PROGU drzwi do pokoju.
  • Odpowiedz
@barrus89: Ekran? Po co ekran jak tylko oplot wystarczy jako uziemienie. Zawsze podkładaczem wtyczki tak samo i nie było problemów.

Może problem leży w wtyczce która jest w ścianie, bo nie rozebrałem jej jeszcze ale nie wiem co tam może się popsuć.
  • Odpowiedz
@RudyBrunet: A jak masz zrobiony prąd? Gniazdka z bolcem? Antena na pewno musi mieć wzmacniacz którego obecność się ustawia w tunerze, ja tak miałem na starej antenie że dosłownie kabel antenowy kopał prądem. W nowych tunerach są wzmacniacze wbudowane małej mocy i nie mogą być dwa na raz włączone, no i dochodzi upływ do ziemi przez źle zrobiony prąd w domu (przeciążona instalacja, brak filtra itd)
  • Odpowiedz
@RudyBrunet: No to w takim razie nie mam pojęcia. Zyła wodna? :)

To jeszcze może być wina jakiegoś taniego tunera z Biedronki, ale jak mówiłeś że sprawdzałeś dwa to też odpada. Musiałbyś może wziąć tuner od jakiegoś sąsiada któremu działa dobrze i jeszcze raz sprawdzić? Bo raczej głupie by było noszenie telewizorów:) Chciałbym jakoś pomóc ale skończyły mi się pomysły
  • Odpowiedz
@RudyBrunet: Jeżeli to jest antena zbiorcza na dachu to ona MUSI mieć swój zasilacz(wzmacniacz) bo by nie dała rady na tylu tv działać(cały blok). Więc dokładanie drugiego tylko pogorszy sprawę
  • Odpowiedz
@Surfer328: Dołożenie zasilacza nic nie da i nic nie pogorszy, podasz tylko napięcie 12V na gniazdko w scianie i tyle. Gniazdo abonenckie nie przepuszcza składowej stałej wiec po prostu by był kabel miedzy gniazdem a telewizorem pod napięciem 12V i tyle :)
  • Odpowiedz