Wpis z mikrobloga

wiecie co jest najgorsze w opcji braku czegokolwiek po śmierci?

to iż cała męczarnia zwana życiem jest totalnie bez sensu

#depresja #religia #przemyslenia #antynatalizm

Według Petera Wessela Zapffego człowiek stanowi biologiczny paradoks. Świadomość wyewoluowała u ludzi przesadnie i przez to nie jesteśmy w stanie funkcjonować normalnie tak jak inne zwierzęta: otrzymaliśmy więcej niż jesteśmy w stanie unieść. Pragniemy żyć, a przez to jak ewoluowaliśmy, jako jedyny gatunek wiemy, że naszym przeznaczeniem jest umrzeć; jesteśmy w stanie analizować przeszłość i przyszłość, sytuację naszą i innych; oczekujemy sprawiedliwości i sensu w świecie, w którym sprawiedliwości i sensu nie ma. Czyni to życia przytomnie myślących ludzi tragediami. Mamy pragnienia oraz potrzeby duchowe, których rzeczywistość nie jest w stanie zaspokoić i nasz gatunek istnieje jeszcze tylko dlatego, że aby uciekać od wiedzy o tym jaka ta rzeczywistość jest, większość ludzi uczy się wbrew własnej naturze ograniczać w sztuczny sposób zawartość swoich świadomości. Cała ludzka egzystencja jest obecnie oplątana siecią mechanizmów obronnych temu służących, społecznych i indywidualnych, które zaobserwować możemy w naszych codziennych oklepanych schematach zachowań. Zdaniem Zapffego ludzkość powinna przestać się oszukiwać, czego naturalną konsekwencją byłoby zakończenie przez nią istnienia w wyniku powstrzymania się od prokreacji.

#3aksjomat
  • 79
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RPG-7: wybacz, ale nie wiem jak to się może odnosić do sytuacji, o której rozmawiamy. Przecież napisałem wyraźnie, że jestem świadomy, że po śmierci nic nie ma (tak zakładamy).

1. Rozmawiamy o tym, więc "izolacja" odpada

2. no pewnie, że nie będę siedział i rozmyślał o tym, że umrę, znajdę sobie mikro-sensy, jako, że jestem świadomy, że mam ograniczony czas poszukam małych radości/spełnień w czymś
  • Odpowiedz
@RPG-7: I w imię czego mamy powstrzymać się od istnienia? Bo on tak uważa? Czy może ponieważ tak? To co głosi jest totalnym zaprzeczeniem tego co uważa za prawdę.
  • Odpowiedz
@KBR_: serio, ide spać, odniose się do tego jutro(rano) @pitrek136:

To co głosi jest totalnym zaprzeczeniem tego co uważa za prawdę.

sprawdź czy to właśnie to chciałeś napisać
  • Odpowiedz
@RPG-7: dobra, ja uważam jedno, Ty drugie. Spoko. Ubodło mnie jedynie odnoszenie się do mojej "świadomości", chyba nie tak się dyskutuje, co?
  • Odpowiedz
@RPG-7: w dzisiejszych czasach nic nie wiadomo, a nie znam cumpla na tyle, żeby wyczuć.

Możesz pokasować wszystkie nic nie wnoszące komentarze dotyczące tego. dobranoc
  • Odpowiedz
@RPG-7: Tak, jeśli jego prawda jest tą właściwą to w imię czego żąda od ludzi jej poznania i zaakceptowania. I jeszcze nazywa ludzi którzy ją poznali tymi z wyższą świadomością. Według jego koncepcji płodzenie dzieci i pogoń za mżonkami bożków jest warte dużo więcej niż ta jego przeklęta prawda objawiona. Nawet więcej, widzę tam zawiść człowieka cierpiącego który chełpi się swoim bólem i wymaga od zdrowych aby go za to
  • Odpowiedz
@RPG-7: A nie uważasz, że liczy się to co osiągniemy jako cywilizacja? A jeśli kiedyś spotkamy w kosmosie inną cywilizacje, która zdradzi mam sposób na nieśmiertelność? Albo przeniesiemy swoją świadomość do jakiegoś superkomputera (o ile to jest możliwe) i będziemy żyć w nim przez miliardy lat aż się Wszechświat skończy?

a poza tym to ja tam lubię życie jakie jest, ale zresztą nie chcę mi się wierzyć, że nie ma
  • Odpowiedz
@RPG-7: Dlatego należy przyjąć czysto hedonistyczny sposób myślenia. Przyjąć filozofię epikurejczyków - skoro już tu jesteśmy, żyjemy, czujemy, itd., no to korzystajmy z tego i oddawajmy się uciechom i przyjemnościom, przede wszystkim cielesnym. Kochajmy, cieszmy się, a zarobiony hajs p-------------y na przyjemności, mniejsze i większe. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@RPG-7: Piękne. Szkoda, że z tego co widzę, to ludzie nie próbują nawet zrozumieć tej filozofii. A antynatalizm wywołuje jakiś dziwny lęk wśród znacznej części ludzi.
  • Odpowiedz
@RPG-7: świetnie, właśnie się dowiedziałem że od dłuższego czasu stosuje izolacji, zakotwiczenia etc. doszedłem do tego wszystkiego sam gdy już byłem na skraju szaleństwa przez uporczywe rozmyślania i wnioski ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Jeszcze jednym pocieszeniem jest to że miliony ludzi przed nami, czy to jakiś papież, hitler, napoleon mieli dokładnie tak samo bezsensowne życie :> Całkiem zabawna sprawa że większość myślała że jest kimś więcej...
  • Odpowiedz