Obecny wzrost kursu #bitcoin do 350$ to niestety dalej ledwie odzyskanie straty z ostatnich paru dni. Bardziej entuzjastyczne podejście miałam, kiedy przekraczaliśmy z powrotem 400$, a widać, jak wyszło.
Obawiam się, że teraz już nikt nie przewidzi, kiedy pójdziemy w górę - za to w końcu pójdziemy - tego jestem niemal pewna. Dlaczego? Na przykład:
Arthur Levitt, były przewodniczący SEC, został ostatnio oficjalnym doradcą Bitpaya i Vaurum, co podobno jest kolejnym dowodem na to, że w bitcoina inwestuje już Wall Street. W takim zaś wypadku najprawdopodobniej kurs jest ostatnio specjalnie zaniżany (niestety - wciąż jest nim bardzo łatwo manipulować przy zaledwie kilkunastu milionach dolarów wkładu na paru większych giełdach), żeby grube ryby stopniowo odkupiły jak najwięcej tanich bitków od "kopaczy" i wczesnych inwestorów, zanim machina ruszy - oczywiście zakupy odbywają się w ogromnej większości poza giełdą, chodzi tylko o utrzymanie niskiej ceny.
Gdyby założyć, że tak może być, jaka cena Waszym zdaniem zostanie uznana za "wystarczającą" dla grubych ryb, żeby uruchomić rakietę na Księżyc? ( ͡°͜ʖ͡°)
@pawlo74: Prawie pewna jestem, że w końcu pójdzie w górę, ale właśnie wątpię, że już teraz. Takie zatem mam pytanie: do ilu Waszym zdaniem najpierw musi jeszcze polecieć?
@PrzyczajonyTygrys: No właśnie tyle już nie, spłyciłoby to rynek na tyle, że bitcoin by zdechł - a skoro jednak grube ryby inwestują, to będą chciały zarobić. Wiem, że to tylko portal ze śmiesznymi obrazkami, ale pytam poważnie. ( ͡°
@de-wu: Owszem, zarabia się na spadkach, póki trend jest spadkowy. Przy nagłym odwróceniu trendu, które czai się gdzieś za rogiem (tylko nie wiadomo, za którym), można się pokaleczyć.
@diabLEEca: pamietaj Bitcoin nigdy nie zdechnie nie ma takiej opcji, osobiscie mam nadzieje, ze spadnie jak najtaniej zeby dokupic ile sie da. Poniewaz teraz jak wystrzeli to bedzie juz powazne uderzenie w gore. To jest moje przeczucie. Ja chce zeby zdychal jak najdluzej ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°) Zapomnij o kropce to
@diabLEEca: teraz doczytalem o tym Wall Street i zanizaniem jak najbardziej prawda w stu procentach. Mnie to az przeraza bo te grube ryby wypacza cala idee Bitcoina jezeli znowu tylko najbogatsi beda mieli najwieksze udzialy to lipa.
Juz sie to dzieje, dzisiaj czytalem ze komisja amerykanska komisja nadzoru udzielac pozwolenia na przyjmowanie oplat Bitcoin tylko exkluzywnym sklepom itd. dla mnie to szok !
@diabLEEca: W miarę możliwości dokupuję się poniżej 400$ ile się da. Spadnie poniżej 300$ to tym lepiej. Będzie można kupić więcej w niższej cenie. Myślę, że dolna granica to około 200$.
A co sądzisz o #litecoin ? Widać, że u niego są mniejsze wahania kursu. Czy jest szansa, że odbije się do tych chociaż 20$?
Litecoin nie bardzo jestem za, pewnie sie utrzyma i zostanie ale cos jak Bitcoin dla bogatych a Litecoin dla wszystkich nie wiem. Tak naprawde to zadny altcoin nie ma szans. Tu wchodzi w gre sila sieci bitcoina.
@kaczmar119: Litecoin twardo trzyma granicę 1/100 ceny bitcoina, a ostatnio nawet znów nieco wyżej. Myślę, że jeśli (kiedy) bitcoin znów wystrzeli, to litecoin i tym razem jeszcze poleci w górę razem z nim, trzymając się minimum tej 1/100 - ostatnio doszedł bodajże do 1/30, a jest potencjał i na 1/10. Dalej jest drugą najbardziej rozpoznawalną kryptowalutą uważaną za "młodszego brata" bitcoina, a na świecie jest miejsce na więcej niż jedną
@diabLEEca kropka wyobraz sobie ze nie ma kropki i to jest jeden Bitcoin z osmioma zerami po przecinku jaka teraz kwote widzisz ? 100.000.000 Taka moze byc cena Bitcoina w dolarach w dalekiej albo nie dalekiej przyszlosci.
@diabLEEca: jak najbardziej niech te centy zostana jak najdluzej jestem za tym zebysmy mieli szanse wejsc zanim caly swiat sie obudzi, a to sie stanie wczesniej czy pozniej.
@pawlo74: Chodziło mi o to, że aż takiej wartości bitcoin raczej nie osiągnie, bo oznaczałoby to, że w praktyce nie miałbyś "drobnych". Zobrazujmy to: gdyby najtańsza rzecz w sklepie (np. guma kulka) kosztowała najmniej, ile to możliwe, czyli 1 satoshi, to przy kursie 1BTC = 100.000.000$ byłby to już odpowiednik jednego dzisiejszego dolara - przyznasz, że trochę dużo jak na zwykłą gumę kulkę. Dlatego za górną granicę uznaję wartość 1,
@diabLEEca: nie no jasne ze ja to troche przeobrazowalem lol tak zeby podkreslic sile jaka drzemie w Bitcoin. Tak na poczatek to te 10000 dolarow za 1btc tak jak mowi Tim Draper nie jest takie nierealne, on nie wyrzucilby w bloto 18 milionow dolarow. Wyobrazam sobie ze on tam ma caly sztab profesjonalnych doradcow i analitykow rynkow.
@diabLEEca: jeszcze jedno jako traderowi polecam ci obejzenie "The Rise and Rise of Bitcoin" jak jeszcze tego nie widzialas. Po obejrzeniu i analizie ubieglych pieciu lat naprawde "oczy sie otwieraja", zauwazasz jaka powtarzalnosc wydarzen nastepuje w przypadku ceny i zachowania Bitcoina na rynku. Wydaje sie ze to wszystko da sie przewidziec bo to nastepuje cyklicznie.
@pawlo74: Widziałam. Szczerze mówiąc, nie powalił mnie film. I generalnie nie jestem traderem, ale śledzę na bieżąco, co się dzieje z moją małą inwestycją. ;)
Co do przewidywalności - nie do końca. To temat na bardzo długą dyskusję.
@diabLEEca: Tu trzeba zdać się na intuicję, jak do tej pory grając na altach za każdym razem gdy kupowałem wbrew intuicji zawsze przegrywałem. Niestety nic lepszego nie posiadamy.
Obawiam się, że teraz już nikt nie przewidzi, kiedy pójdziemy w górę - za to w końcu pójdziemy - tego jestem niemal pewna. Dlaczego? Na przykład:
Arthur Levitt, były przewodniczący SEC, został ostatnio oficjalnym doradcą Bitpaya i Vaurum, co podobno jest kolejnym dowodem na to, że w bitcoina inwestuje już Wall Street. W takim zaś wypadku najprawdopodobniej kurs jest ostatnio specjalnie zaniżany (niestety - wciąż jest nim bardzo łatwo manipulować przy zaledwie kilkunastu milionach dolarów wkładu na paru większych giełdach), żeby grube ryby stopniowo odkupiły jak najwięcej tanich bitków od "kopaczy" i wczesnych inwestorów, zanim machina ruszy - oczywiście zakupy odbywają się w ogromnej większości poza giełdą, chodzi tylko o utrzymanie niskiej ceny.
Gdyby założyć, że tak może być, jaka cena Waszym zdaniem zostanie uznana za "wystarczającą" dla grubych ryb, żeby uruchomić rakietę na Księżyc? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#btc #kryptowaluty #januszeanalizy
źródło: comment_DyyzjlJBVt3VTJSNlcrVn2HTomsFWecz.jpg
Pobierz@PrzyczajonyTygrys: No właśnie tyle już nie, spłyciłoby to rynek na tyle, że bitcoin by zdechł - a skoro jednak grube ryby inwestują, to będą chciały zarobić. Wiem, że to tylko portal ze śmiesznymi obrazkami, ale pytam poważnie. ( ͡°
Juz sie to dzieje, dzisiaj czytalem ze komisja amerykanska komisja nadzoru udzielac pozwolenia na przyjmowanie oplat Bitcoin tylko exkluzywnym sklepom itd. dla mnie to szok !
A co sądzisz o #litecoin ? Widać, że u niego są mniejsze wahania kursu. Czy jest szansa, że odbije się do tych chociaż 20$?
Zamroziłem tam trochę (jestem w TOP 3800 największych portfeli) kapitału. Inwestowałem długoterminowo. Zrealizowałbym już zyski.
:)
Co do przewidywalności - nie do końca. To temat na bardzo długą dyskusję.